Supermötet ska hindra konflikter

Ett militärt toppmöte i Kanada ska öka samarbetet mellan de arktiska länderna och förhindra en möjlig konflikt gällande oljetillgångar. På plats finns I 19:s regementschef Olof Granander

12 april 2012 06:00

Den kanadensiska militären har samlat militärtoppar från Kanada, USA, Ryssland, Norge, Danmark, Sverige, Finland och Island. Mötet hålls av anledningen att det finns en sjudande farhåga för ett "nytt kalla kriget" mellan oljetörstande arktiska länder.

-  Den stora anledningen till det här är att försöka stärka våra försvarsrelationer med andra länder som opererar i norr, säger Kris Phillips, talesperson för den kanadensiska generalen Walter Natynczyk, enligt Postmedia News.

I och med att isen på Norra ishavet har börjat dras tillbaka har skeppstrafiken ökat och det finns även farhågor om att det kan hittas olje- och gastillgångar i området som flera av länderna vill lägga beslag på. Något som man befarar kan resultera i konflikter med militär utgång.

Breda ut samarbete
På plats för att representera Sverige är I 19:s regementschef Olof Granander och under två dagar, 12-13 april, kommer länderna alltså att diskutera hur man kan breda ut samarbetet och således förhindra konflikt. Mötet hålls på den kanadensiska militärbasen Goose bay, vid Newfoundland och Labrador.

-  Sök- och räddningsarbete är ett utmärkt exempel där vi alla kan arbeta tillsammans som försvarsorganisationer, säger Kris Phillips. Katastrofhjälp i händelse av en flygplanskrasch eller andra kriser i avlägsna delar i norr kan tjäna på ett samarbete mellan flera arktiska länder.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Kristiansen 0921/539