Cold Response fortsätter - trots dödskrasch

Den norska militärövningen Cold Response, där det havererade Herculesplanet deltog, har i stora delar fortsatt helt enligt planerna trots olyckan.

19 mars 2012 13:21

- Vi har den mentaliteten att vi ska fortsätta övningen och göra en bra insats för att hedra dem som har stupats. Det är vårt sätt att visa professionalism - att fortsätta i det spår som har sagts, säger Kjell Enquist, chef för den svenska delen i Cold Response.

Under gårdagens minnesceremoni vid norska Evenes tog dock övningen en paus.

- Så att soldater kunde få en tid för eftertanke och för att hedra de omkomna. Men efter det har alla startat igång igen, säger Enquist.

För övningsdeltagare som behöver stöd finns stödpersonal ute i fält, bland annat fältpastorer, förklarar Kjell Enquist. På frågan om hur olyckan påverkar motivationen för de deltagande svarar Kjell Enquist att de inblandade är så fokuserade på sin uppgift att det går bra.

- Soldaterna har sitt att tänka på och fokuserar på övningen. Men Sveriges och Norges försvarsmakter ligger nära varandra, vi är som en liten familj och känner för varandra. Man tänker på anhöriga och man blir naturligtvis nedstämd när det händer sådana här saker. - Men vi har också en yrkesmässig sida och vet att det finns risker.

Totalt deltar 16 000 soldater, från 15 länder i den norska vinterövningen. Från Sverige deltar 1 500 soldater, från 15 förband. Övningsområdet i Nordnorge sträcker sig från Narvik i söder till Tromsö i norr. Övningen sker på marken, i luften samt till sjöss och pågår fram till den 21 mars.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!