Palatshumor utan spexbrist

Taj Mahal.

Så lyder temat och namnet på årets Lulespex, en musikteaterföreställning av studenter.

10 mars 2012 06:00

Luleåspexet firade 20-årsjubileum i fjol. Och i vår handlar det om kärlek, girighet och palatsbrist. Vårens Lulespex, med premiär den 14 april, tar oss med till 1600-talets Indien och byggandet av världens mest kända grav. Även den vackraste i världshistorien. Mausoleet i Agra i Indien lät mogulhärskaren shah Jahan uppföra över sin älsklingshustru Mumtaz Mahl. Bygget påbörjades 1632 och slutfördes omkring 1643.

Underverk dubbelt upp
Det vita kupolförsedda mausoleet är den mest kända delen av monumentet av alla de många olika byggnader som Taj Mahal består av.

1983 togs Taj Mahal upp på UNESCO:s världsarvslista med motiveringen "ett universellt beundrat mästerverk bland världsarv."

2007 utsågs Taj Mahal till ett av världens sju nya underverk.

Dessa historiska fakta avslöjades under den traditionella "releasen" ute vid universitetet under fredagen.

Samtidigt släpptes även biljetterna till föreställningarna, som förutom i Aula Aurora kommer att hållas i Kulturens hus, i Stockholm samt vid Spex-SM i Örebro.

Galet tempo
I spexet deltar härskarens minst sagt brattiga son Alamgir och den rebelliska tonårsdottern Jahanara, vilka har lite olika mål i livet. Arkitekten Ustad tvingas hantera både den besvärlige byggherren och opålitliga svenska byggarbetare, samtidigt som shahens kvinnliga assistent Farzana håller sig framme lite här och var i palatset. Det är med andra ord upplagt för intriger och förvecklingar, i ett galet tempo.

- Vi har jobbat med skådisarna sedan uttagningarna i höstas. Sedan har vi även övriga grupper, som orkestern, kostym & smink och dekor som även de jobbar stenhårt vid sidan av studierna under hela våren, för att producera en riktigt rolig familjeföreställning. Resultatet börjar redan nu se riktigt bra ut, trots att det är över en månad kvar till premiär. Så vi hoppas verkligen att Luleåborna inte missar årets Lulespex, säger Kristian Talajic, en av årets två regissörer.

Spexguld år 2002
Detta år är speciellt, då det är SM i studentspex i Örebro den 17-19 maj. I SM tävlar åtta spex från hela landet. Lulespexet har även deltagit de båda tidigare gångerna, 2002 med En vikingasaga och 2007 med Jakten på Dr. Livingstone. 2002 tog Lulespexet hem guldet, en bedrift som årets lulespexare hoppas kunna upprepa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!