Hemmavid: Ljust och fräscht med enkla medel

Sällan har ett hemmavidteam varit så välkommet som hos Carola Taavo på Malmudden. Hon litar helt och fullt på inredaren Pernilla och även om hon
gillar shabby chic ger hon inredaren fria händer - äntligen ska det trånga vardagsrummet få en makeover!

19 februari 2012 06:00

Vårt vardagsrum är i stort behov av en uppfriskning, en uppstyling. Jag, mamman, gillar shabby chic och de övriga gillar en modern stil. Vi bor två vuxna, en 18- åring, en 13-åring och vår lille på 8 månader. I vardagsrummet ser vi på tv, myser, tränar (crosstraining som tar plats ) och här finns minstingens lilla hörna. Läser morgontidningen och skyndar mig med att mejla om att vi är i stort behov av att få mysigt i vardagsrummet, så vi alla trivs i vår 4:a på Malmudden. Hoppas på tur!"

Trivs bra på Malmudden
Och visst är det Carolas tur att få hjälp denna gång. Strax före jul besöker vi hennes hem första gången och då trängs mycket riktigt träningsredskap med leksaker och möblemang samt julgran i det inte alltför stora vardagsrummet. Carola berättar att familjen funderat på att flytta till större men de trivs så bra på Malmudden att de bestämt sig för att bo kvar ett tag till.

För tio år sedan flyttade hon och barnen, efter skilsmässa från deras far, från Övertorneå till Luleå. Det var dags att göra något nytt och när det löste sig med jobb och bostad var det bara att köra. Då bytte Carola och barnen villalivet mot lägenhetsboende på Hertsön, ett område de blev kvar i under många år. När Carola träffade sin nuvarande sambo Janne fick de tag i fyran på Malmudden och här samsas nu två vuxna, tre barn och möbler och prylar från två hushåll.

- Vi har aldrig fått till det där mysiga vardagsrummet vi vill ha. Sofforna gillar jag inte alls och någon egentlig stil har vi inte, säger Carola.

Svårt att slänga
Det stora, gamla skåpet är den möbel som hängt med ända från Övertorneå och tillsammans med taklampan (som inte lyser) det hon är mest rädd om.

- Men ni får göra precis vad ni vill. Jag brukar ha svårt för att slänga saker men tjuvstartade faktiskt innan ni kom med att köra bort min gamla tramporgel till återvinningen.

Pernilla får julhelgerna på sig att fundera på förnyelse och sedan sätter arbetet igång och när det är dags att "avtäcka" rummet är Carola så spänd och nyfiken att hon nästan spricker.

Pernilla tycker inte att hon gjort så jättestora ingrepp men Carola kan inte hålla tillbaka glädjetjuten när hon kliver in.

- Ååå, vad fint. Så ljust och luftigt och skåpet ... det är ju rosa. Så himla fint!

Ny plats för sofforna
Carola kan knappt slita blicken från från rummet, hon provsitter gungstolen som fått flytta in från köket och häpnar över vilken skillnad det gör att Pernillasflyttat om sofforna.

- Tänk att vi själva aldrig kommit på det! En så enkel grej ...

Enkla grejer
Det är just enkla grejer Pernilla säger att hon gjort i Carolas vardagsrum. Hon har grupperat om tavlor, flyttat möbler, loppisfyndat en ny tv-bänk, ett sideboard som tapetserats, målat fyra ljust rosa färglager på stora skåpet och så har hon fixat taklampan. Nu lyser den!

- Det visade sig att det bara var kontakten som skulle bytas, det hjälpte pappa mig med.

Lille Oskar har såklart fått behålla sin lekhörna, numera snyggt placerad invid gungstolen.

Familj: Carola Taavo, 40, undersköterska, Janne Sorjanen, 39, busschaufför, Anton, 18, Andreas, 13 och Oskar, 9 månader.

Bor: I hyreslägenhet på Malmudden. Lägenhetens 97 kvadrat fördelar sig på fyra rum och kök.

Budgetfixat: Familjens vardagsrum på
cirka 25 kvadrat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Birgitta Lindvall Wiik