Svårt att orka jobba till 75 år

Pensionsåldern kan höjas till 75 år. Det anser statsministern.

-  Inom handeln är det många som inte orkar till 65, säger Åsa Pettersson.

8 februari 2012 06:00

Åsa Pettersson, 51, jobbar i en kosmetikaffär. Hon har varit yrkesverksam inom handeln sedan 1976. Hon tycker att hon har ett roligt jobb, men påpekar att få inom handeln orkar jobba till nuvarande pensionsålder.

- Det ser inte så tungt ut, men vi står upp hela dagarna. Jag anser att vi borde få in ungdomarna i jobb istället.

Omskolning
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) menar att människor framöver måste vara beredda på att själva tjäna ihop till sitt levebröd betydligt högre upp i åldern än i dag, så högt som upp till 75 år. Då 70-åringar kan ha svårt att klara samma arbetsuppgifter som 30-åringar kan det krävas en omskolning i 50-årsåldern, enligt honom.

Frisörerna Pia Alaluusua och Linnéa Granberg har också ett yrke där de står extremt mycket. Enda gången de sitter ned är på lunchen. Linnéa Granberg har svårt att föreställa sig hur hon kommer att se på sitt arbete den dagen hon når pensionsåldern.

- Jag är 22 år i dag, så jag vet inte. Men folk klagar ju redan innan de fyller 65 över att de inte kan fortsätta jobba.

De konstaterar att få i deras bransch klarar av att enbart klippa hår fram till 65 år. En möjlighet för dem kan vara att omskola sig till exempelvis frisörlärare.

- Det går ju även att jobba som färgtekniker, säger Linnéa Granberg.

Bättre arbetsmiljö
Maria Stenberg, ordförande för LO-facken i Norrbotten, anser att statsministern borde fundera på hur arbetsmiljön kan förbättras för anställda inom LO-kollektivet, innan han gör utspel om höjd pensionsålder.

- Många inom LO-kollektivet håller inte ens till 65. De har arbeten som är fysiskt och psykiskt tunga.

Omskolning är inte nödvändigtvis en enkel lösning på problemet, menar hon.

- För en del av våra medlemmar handlar det om att de måste tillbaka till gymnasiet och sedan genomgå arbetsmarknadsutbildningar.

Jan Thorve, 72, driver eget företag inom turistbranschen i Adolfström utanför Arjeplog, där han har en fjällanläggning. Han har inte en tanke på att sluta jobba.

Vill inte mata duvor
- Jag har gjort det här hela livet. Inte längtar jag efter att bli pensionär och sitta i parken och mata duvor.

Han känner sig lika engagerad i sitt arbete som när han var yngre, men han medger att han inte orkar lika mycket som förr.

- Jag måste lära mig att jag inte är 20 längre, men det är svårt att trappa ned ibland, säger han och skrattar.

I dag möter Fredrik Reinfeldt statsministrarna från de övriga nordiska länderna och Storbritanniens premiärminister. På dagordningen står bland annat hur äldre ska kunna ta plats på framtidens arbetsmarknad. Det kommer enligt ministern att kräva ett studiemedelssystem som gör det möjligt att studera även efter 50 års ålder.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!