Hemmavid: Skymd sikt ett minne blott

Tygblommor, ljuslyktor, vaser och en tjärbytta trängs på fönsterbrädan som knappt syns för att den skyms av en trave banankartonger fulla med ved. Vackert blå fönsterbågar döljs av tyg på längden och tvären, här finns både gardinkappa och längder.

- Jag vill ha ett ljusare vardagsrum! säger Anki och så fort inredaren Pernilla kommer in genom dörren påbörjas operation utrensning och tapetnedrivning. Mörkt och murrigt ska bli ett minne blott!

15 januari 2012 06:00

Huset på Revelsudden byggdes för åtta år sedan och på den tiden var Anki Andersson väldigt förtjust i gula och terracottafärgade toner. En mörkgul tapet fortsätter från vardagsrummet in i köket och anger tonen för husets umgängesutrymmen. Den mönstrade tapeten bryts av med en bård på mitten och matchas av mönstrade gardinsjok på både längden och - i draperade kappor - på tvären. Det är svårt att se skogen för alla träd och för första gången handlar inredaren Pernilla Anderssons jobb i första hand om att skala av - i stället för att addera.

Ut ska tapeterna, liksom det stora åbäket till databord som tar upp en alltför stor del av rummet. En skrymmande köpmandisk som fungerar som tv-bänk får byta plats med det nättare sideboard som från början står i köket. Gardinarrangemangen får också respass - den vackra utsikten över Sörfjärden ska äntligen få komma till sin rätt! Även flera av fönsterbrädorna skruvas ner - de ska inte längre locka Anki till skrotsamlande.

- Jag brukar inte måla vitt men här behövs det ljus, säger Pernilla när hon river tapetbårdsbit efter bit.

Saknar ljus och rymd
Det är just ljus och rymd Anki Andersson saknar i sitt vardagsrum. Hon har länge längtat efter en förändring men har varken haft tid eller ork att ta tag i inredningsprojektet. När Pernilla drar igång stora fixarverkstaden är Anki dock redo att arbeta - bara Pernilla berättar vad hon ska göra! Således är det Anki som själv målar både det andra, tredje och fjärde varvet med vit färg på väggarna efter att Pernilla grundat med första varvet. Lite roligare än bara vitt ska det dock bli och Pernilla målar mödosamt ett glatt prickmönster som får fortsätta i både soffans filtar - som blir fiffiga och lättvättade överdrag eftersom familjens stora hundar ofta ligger i soffan - och prickarna går igen på kuddfodral och i stolssitsen.

Prickarnas turkosblå färg har valts utifrån fönsterbågarnas kulör och ger en känsla av grekisk taverna. Färgen går igen i hela rummet plus att Pernilla lagt till den lila nyans som finns i en tapet som numera klär ett av rummets sideboard. Tapeten är ett återbruk i ordets rätta bemärkelse då den tidigare suttit på en vägg!

Innan Pernilla är färdig har hon både hängt upp fönsterlampor på ett innovativt sätt "fönsterlampor kan man hänga en bit ifrån själva fönstret och gärna på lite olika höjd", målat och skruvat upp en dragspelslampa vid läsfåtöljen och grävt fram en korgkista ur Ankis gömmor. Där förvaras veden numera och banankartongerna är ett minne blott. Pernilla har dessutom sytt nya hissgardiner som låter ljuset flöda in i rummet, samtidigt som de går att fälla ner när solljuset behöver skärmas av.

Anki är jättenöjd med sitt nya vardagsrum som numera är luftigt, ljust och betydligt mer lättstädat.

- Det känns som en lättnad att stiga in i rummet nu!

Namn: Anki Andersson, 49, jobbar inom hemtjänsten.
Familj: Katarina, 12, Albin, 9, utflyttade barnen Sofie, 30 och André, 28 samt barnbarnet Agnes, 8. Labradoodlesarna Zambo och Bella hör också till familjen.
Bor: I litet hus med sovloft på Revelsudden utanför Luleå. Husets 70 kvadrat fördelar sig på fyra rum och kök.
Anki behöver hjälp med: V ardagsrummet!

 

Inköpslista:

¤ Tyg till hissgardiner, 638 kr.

¤ Träpinnar till gardiner, 150 kr,

¤ Färg, 270 kr.

¤ Dragspelslampa, 75 kr.

¤ Skrivbordslampa, 50 kr.

¤ Ljus, 60 kr.

¤ Tapet, 80 kr.

¤ Filtar till soffan, 60 kr.

¤ Textilfärg, 59 kr.

¤ Konsoler, 30 kr.

Totalt: 1.472 kr

Utfört arbete:

¤ Spackling, slipning och målning av samtliga väggar.

¤ Tapetsering av skåp.

¤ Målning av lampa och konsoler.

¤ Sömnad av sju stycken hissgardiner plus två kuddar.

¤ Tygtryck av kuddar och filtar.

¤ Loppisjakt efter lampor.

Använt från huset:

¤ Skrivbord

¤ Hyllplan

¤ Konsoler

¤ Kistkorg

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Birgitta Lindvall Wiik