Snäv tidtabellför storregion

Regeringens utredare har gett tydligt besked om tidtabellen.

Landstingen måste lämna in ansökan senast i mars, om de vill bilda region 2015.

11 januari 2012 06:00

Det framgår av den lägesrapport som utredaren Mats Sjöstrand har lämnat till regeringen. Han har i uppdrag att utreda statens regionala förvaltning och de regionansökningar som lämnats in av landstingen i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

Utredaren gör preliminärt tummen upp för Västernorrland och Jämtland, som förra året ansökte om att få bilda en gemensam region. En sammanläggning av de två landstingen skulle innebära bestående fördelar, förutsatt att samtliga kommuner i de två länen ingår i den nya mittregionen.

Många förbehåll i Jämtland
Men eftersom beslutet i Jämtlands läns landstingsfullmäktige var förknippat med en rad olika förbehåll vill Mats Sjöstrand ha ytterligare ett beslut från fullmäktige, där landstingets politiska vilja tydligare framgår. Kommunerna måste också ge besked om de vill byta län ifall det bildas en mittregion. Slutligen måste de ekonomiska förutsättningarna analyseras.

Senast i mars månad måste regeringen ha fått besked i dessa frågor skriver utredaren.

Tidspress
Om landstingen i Norrbotten och Västerbotten vill bilda en region från 2015 så krävs snabba beslut. Formella ansökningar från respektive landstingsfullmäktige måste lämnas in till regeringen senast i mars månad. Det räcker inte med det gemensamma brev som politikerna har skrivit.

- Rent teoretiskt hinner vi med det, men då ska vi tvinga fram frågan med skohorn. Det är en ganska stor fråga, säger landstingsrådet Kent Ögren (S).

Landstingsfullmäktige i Norrbotten sammanträder nästa gång den 23 februari och i Västerbotten den 14 februari. Landstingsstyrelserna har sammanträden den 2 februari respektive den 31 januari.

Hinner ni med det?

- Nja, om man säger att ansökan ska vara inne i mars månad, då tror jag att vi har problem. Även om det finns en politisk majoritet i landstinget i Norrbotten för att bilda en region, så känns det betydligt behagligare med ett beslut på fullmäktige i juni eller i april, säger Kent Ögren.

Kent Ögren säger att han kommer att fråga utredaren om det är möjligt att skjuta på ansökan.

I nästa vecka kommer flera av landstingspolitikerna att träffa utredaren Mats Sjöstrand. Det sker i anslutning till en konferens som hålls i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Isaksson