"Vi måste följa med, annars går det åt skogen"

Direkt efter nyår passade ledande bensinbolag på att höja bensinpriset. I måndags, den 2 januari, steg det med 35 öre litern.

4 januari 2012 06:00

Bensinpriset är nu uppe i 14.53 kronor vid de flesta stationerna. Det betyder att en tankning på 50 liter 95-oktanig bensin nu kostar 726.50 kronor. Och det är 17.50 kronor mer än i förra veckan innan nyår.
”Låg marginal”
Även dieselpriset höjdes i måndags med 30 öre till 14.69 kronor per liter.
Etanolen kostar framöver 10.38 kronor per liter, en höjning med fyra öre.
Bensinbolagen förklarar prishöjningarna till att börja med en statlig skattehöjning som trädde i kraft vid årsskiftet. Men även höjda världsmarknadspriser har haft betydelse.
– Ja, även vi i Norrbotten tvingas följa med i prisuppgången. De höjda marknadspriserna styrs långt bort från oss. Om vi inte höjer i samma takt så påverkar det våra marginaler, säger försäljningschef Sven Hellrönn vid OK Norrbotten i Luleå.
– Prishöjningar har jag hela tiden fått vara med om sedan jag startade 1995. Med den låga marginal vi har på 20 till 30 öre litern så måste vi följa med när inköpspriset går upp. Annars går det åt skogen, säger Robert Lundbäck, ägare till Shell i Töre.
– Den senaste höjningen av bensinpriset går inte att göra något åt. Det är ju en rejäl skattehöjning som drabbar oss och bilägare. Och kunderna förstår att vi är bakbundna. Det är ju samma sak nu med det höjda priset på snus och tobak, kommenterar Krister Johansson som är ägare till Statoil i Norrfjärden.
Jag minns själv under mina tidigaste reporterår i Piteå på 1960-talet. Då annonserade ägaren till en Uno-X-mack om bensinpriset. Rubriken löd: 67 öre litern ! Så visst har priset klättrat ordentligt uppåt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Johnson