Hemmavid: Duka fantastiskt med fynd och fantasi

Knappt har tomtens släde rundat husknuten innan det är dags att planera nyårsfesten.

24 december 2011 06:00

Dukningen är halva middagsbjudningen men den behöver inte kosta skjortan. Låt dig inspireras av inredaren Pernilla Andersson! Hos henne handlar det om att ta tillvara det som redan finns i hemmet och att slösa med fantasi och uppfinningsrikedom.

Ska nyårfesten vara färgglad, vit och glammig eller kanske ha ett tema - som resor eller böcker? Man tager vad man haver, sa inredaren Pernilla Andersson och svängde ihop fyra förslag på fantasifulla festdukningar.

- I stället för att köpa hem dyra blomsteruppsättningar eller jaga efter en komplett finservis kan man konsekvent blanda olika sorters porslin och använda vackra saker som redan finns hemma.

Den vita dukningen är så skir och glimrande att den lika gärna kunde passa vid ett bröllop. En linneduk toppas med en loppisfyndad spetsgardin och helt plötsligt blir det väldigt festligt - och inte så noga med att linneduken är HELT slät.

- Har man ingen duk går det lika bra att bottna med ett vitt lakan, tipsar Pernilla och fortsätter dukningen genom att frossa i silver, vitt och spets.

Värmeljus i små bakformar
Gamla mazarinformar blir vackra ljuskoppar tillsammans med kristallglimrande ljusstakar som samsas mitt på bordet. Gamla plastblomkrukor med spetslook får vara en del av dekorationen och den gamla släktservisen mixas med loppisassietter i glas.

På det vita bordet kommer också smörgåstårtpapper till sin rätt som festlig accessoar.

Behöver du istället en vitamininjektion i vintermörkret ska du titta närmare på Pernillas färgglada festbord. Här är regeln ju fler färger desto bättre! Ett multifärgat retrolakan agerar bordsduk när Pernilla går loss med ljusstakar i alla möjliga former, färger och höjder. Självklart är också själva ljusen färgade! Pernilla fortsätter att ösa på med olika kulörer i såväl dricksglas som servetter. Färgglada virkade dukar blir bordstabletter och assietterna toppas med barnens pärlplattor. Festen kan bara INTE bli trist med en sådan här dukning!

Dukning med tema
Även om inredaren själv älskar färg och form händer det att kalasdukningen istället får ett tema - som resor eller böcker.

- Utrivna blad ur en gammal atlas kan inspirera till samtal om resor man gjort eller äventyr man drömmer om att uppleva, säger Pernilla som adderar resebroschyrer och jordglober samt små leksakselefanter och andra djur på det fantasifulla kalasbordet med kartdukning. Servetterna som visar Chicagos vägnät blir pricken över i!

Vackra böcker på bordet
När bokcirkeln ska träffas över en bit mat kan det kanske passa att ta fram de vackra gamla skinnbanden som annars bara står och dammar i bokhyllan! Pernilla travar sina vackraste och intressantaste böcker mitt på bordet och kompletterar med små dikthäften - kanske till inspiration för den som ofta läser eller rentav skriver dikter själv.

Favoritkaninen - en lampa - får också ta plats här liksom några andra plast- och porslinsdjur.

Pernillas festliga bordstips

Trolla bort en skrynklig linneduk genom att lägga över en skir spetsgardin och voilà så blir dukningen ett snäpp tjusigare!
Gamla spetsgardiner hittar du på Röda korset för en tjuga.

Fynda en gammal kartbok på återvinningen och använd sidorna som bordstabletter om temat är resor.

Tårtpapper är vackra och funkar fint som dekoration till den vita, sirliga dukningen.

Låt barnen vara delaktiga i festplaneringen - låt dem lägga pärlplattor som får vara en viktig del av festdekorationen!

Strunta i att du inte har en enhetlig servis som räcker till alla. Tänk tvärtom och mixa porslinet hejvilt i stället.

Duka med alla blåvita favoriter och toppa med udda glasassietter exempelvis!

Använd små leksaker på festbordet. Vita dockskåpsmöbler pryder Pernillas vita dukning och små plastdjur förstärker resetemat på kartbordet.

Vardagsservisen blir finservis om du toppar med fina assietter!

Namn: Pernilla Andersson, 49, inredare.

Familj: maken Ulf, 49, samt barnen Kasper, 17, Lukas, 15, Samuel 13, Molly, 11 och Labradoodeln Poomac.

Bor: Norrbottensgård i Bensbyn.

Aktuell som: Hemmavids budgetfixare. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Text: Birgitta Lindvall Wiik Foto: Linda Wikström