Vill stilla oron på Tunaskolan

Det är ofta värre hemma än på jobbet.

På fredagen fick personalen på Tunaskolan veta att de inte utsätts för farlig strålning på jobbet.

3 december 2011 06:00

Det beskedet lämnades av docent Kjell Hansson Mild från radiofysiologiska enheten på Umeå universitet, detta sedan Mild mätt förekomsten av strålning från det trådlösa datanätverket på skolan.

- Jag hittar inget av intresse, det rör sig om nollvärden eller nära noll, säger han.

Vilket betyder att riskerna är desamma, noll eller nära noll.

Men varför kalla in en sådan auktoritet på strålning till en skola i Luleå. Jo, rektorerna Agneta Hedenström och Ingeborg Moestam förklarar:

- Det har funnits en oro för strålning och den påverkan den kan ha. Och för att vara på den säkra sidan ville vi reda ut alla frågor och begrepp, säger Moestam.

"Det uppstår ängslan"
Orsakerna till det är flera; Tunaskolan har tidigare stämplats som en byggnad där det uppstår "sjuka hus-symptom" och bland personalen finns det fall av elöverkänslighet och en anställd upplever sig bli sjuk av strålningen från nätverket.

- Blir någon sjuk eller påverkad uppstår ofta en ängslan bland övriga, säger Thomas Bergqvist, skyddsombud på skolan.

Han betecknar dock den oron som stillad nu tack vare Kjell Hansson Milds föredragning. Tidigare har skolan fått ny ventilation och en del vattenskador har åtgärdats.

Kjell Hansson Mild vill dock inte helt räkna bort risken med elektrisk och elektromagnetisk strålning.

- Nej, man ska inte exponera sig i onödan för elektriska prylar. Inte heller mobiltelefoner eller trådlösa telefoner. De sistnämnda ska man inte ha hemma, det finns ju fasta telefoner, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Köjs