Hemmavid: Färgstarkt & personligt

Listan på renoveringar och byggprojekt är oftast låååång hos den nyblivne husägaren. Malin och Daniel i Avan är inget undantag.

27 november 2011 06:00

"Vi har ett sovrum som är fruktansvärt, det saknar helt personlighet och är bara stelt och tråkigt, det vi skulle villja ha är ett romantiskt, mysigt sovrum med en touch av modernt/ rockigt och 60-tal. Personligen älskar jag skrikiga färger, speciellt ceriserosa - jag gillar nytänkande och annorlunda lösningar. Min sambo är lite mer försiktig men tycker oftast mina idéer funkar när han fått vänja sig. Kom gärna till oss! Mvh Malin."

Klart vi inte kunde motstå Malins nödrop, budgetfixarteamet ryckte ut för att inspektera sovrummet!

- Men hur ska vi kunna göra fint här när det redan är så fint, funderade inredaren Pernilla medan hon pumpade Malin på hennes smak och önskningar.

- Jag gillar dödskallar och rosa, men du får göra vad du vill, sa Malin när Pernilla funderade på att klä om sänggaveln som Malin själv tillverkat.

Hem till byn
Det var ett år sedan den lilla familjen flyttade från ägenheten mitt i Luleå till ett 70-talshus i Avan. Malin är född och uppvuxen i byn men var till en början skeptisk till att flytta "hem" igen. När det rätta huset kom ut på husmarknaden var beslutet ändå enkelt - det fanns ett bra dagis i byn och här skulle de ha nära till bebis-Malous morföräldrar.

Huset är välhållet men på familjens to-do-lista finns ändå många större projekt, som köksrenovering och byte av alla golv. Malin drömde också om en sovrumsmakeover men det skulle få vänta. Därför kom Budgetfixats besök som en härlig extrabonus för familjen!

Eftersom hon längtat efter ett nytt sovrum hade Malin ändå samlat på sig färgburkar och massor av idéer och under veckan som Pernilla jobbade med rummet bollade hon många förslag via mejl och samtal med Pernilla.

- Malin är väldigt inredningsintresserad, hon hade en klar bild av hur hon ville att det skulle bli. Till slut sa jag "sakta i backarna" för hela över-

raskningsmomentet skulle ju försvinna om Malin var med och tog alla beslut, skrattar Pernilla.

Medan Pernilla jobbade, fixade och grävde i gömmorna fick Malin och Daniel sova i Daniels jobba-natt-sovrum på övervåningen. En liten tjuvkik fick Malin dock efter att Pernilla målat väggarna i olika rosa och lila nyanser.

- Den kvällen satte jag mig mitt i sovrummet och bara njöt av allt rosa ...

När det är dags att "avtäcka" sovrummet har det dock hänt en hel del nytt och Malin ser sig glatt överraskad omkring i rummet där det finns både ramade dödskallar, blommande tapeter och ljusblå accenter i form av den omklädda sänggaveln och den nymålade, loppisfyndade byrån.

- Jättefint! Jag kan inte förstå att det här är mitt rum! Färgerna! Alla fina detaljer! Man blir GLAD av att komma in här, utbrister Malin och berättar att en bonusgrej med Budgetfixats besök är att Daniel blev så inspirerad att han föreslog att de ska måla vardagsrummet också.

- Färgen är inköpt - nu fortsätter vi att budgetfixa på egen hand!

Familj: Malin Isaksson, 26, mammaledig undersköterska, Danile Larsson, 30, svetsare, Malou, 10 månader och labradoren Nemo.

Bor: I ett Älvsbyhus från 70-talet. Husets 158 kvadrat fördelar sig på sex rum och kök. Tomten är på cirka 1.000 kvadrat.

Behöver hjälp med: Sovrummet.

Inköpslista

Tyg sänggavel (Röda Korset) 70kr

Knappar sänggavel (Olssons tyger) 104kr

Tyg avlång kudde 50kr (Olssons tyger)

Stor ram (Röda Korset) 50 kr

4 små ramar 80 kr (Återvinningen)

Virkad bebisfilt (loppis) 30 kr

Byrå (Återvinningen) 80 kr

Färg till byrå + ramar 150 kr (Coop Bygg)

Glasljusstakar (loppis) 40kr

Gardin (loppis) 20kr

Blomma (Coop) 50kr

Julstjärna (Rusta) 80 kr

3 glaslyktor i fönster (loppis) 90kr

Ljusstakar (Röda Korset) 20 kr

Väggfärg (Nyans Sockervadd Colorama) 200kr

Liten hylla (Återvinningen) 20kr

Material bebisfilt+kudde (Olssons tyger) 50kr

Tapeter (Rusta) 225kr

Spillbit vaxduk (privat) 0 kr

Totalt: 1409kr

Fanns i huset:

Sänggavel som kläddes om

Tavelhylla som målades om

Bokstäver som målades om

Virkat överkast ur gömmorna

Väggfärg Syren

Väggfärg lingonshake

Knoppar garderober

Utfört arbete

Spackling och ommålning av samtliga väggar

Målat byrå, tavelramar, hyllor och bokstäver

Klätt om sänggavel

Tapetserat garderobsdörrar

Sytt kuddar + bebistäcke

Tapetserat fönsterbräda med vaxduk

Hängt om alla tavlor

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Text: Birgitta Lindvall Wiik Foto: Linda Wikström