Lille Ralfs rum i helt ny skepnad

En bortglömd plastflamingo får flytta in och ett
högvuxet träd växer fram när inredaren Pernilla sätter färg på bebis-Ralfs rum med fullt fokus på återbruk.

30 oktober 2011 06:00

Ralf är 7 månader och det är snart dags för honom att få eget rum. Jag älskar färger men tyvärr syns inte det på inredningen över huvud taget. Jag är för feg!"

Sara Larssons nödrop till Hemmavid och Budgetfixat hörsammades av inredaren Pernilla Andersson som drog iväg till Boden med fixarväskan i ett stadigt grepp.

- Jag och Calle kan aldrig komma överens om hur vi ska inreda vårt hem och egentligen är jag inte ens inredningsintresserad, sa Sara som ändå kunde precisera att hon gillar starka färger - trots att hela hemmet har caffe lattefärgade väggar - och att både hon och Calle älskar amerikanska bilar och rockabilly.

Den lilla familjens hem ligger alldeles intill Svartbyträsket i Boden och har en anslående utsikt över vattnet. Det var läget som avgjorde att Sara och Calle köpte huset för ett och ett halvt år sedan. Huset har en del renoveringsbehov och hittills är källarens före detta gillestuga renoverad och omgjord till ett generöst föräldrasovrum, ett valv har satts igen mellan vardagsrum och Ralfs blivande rum och en ny köksinredning är beställd. Men det mesta går alltså i caffe lattenyans och Ralfs rum ekar rätt tomt sånär som på skötbord, bokhylla och en gungstol. Här inne är Ralf aldrig - utom när han ska få en ny blöja såklart.

Flamingon visar vägen
Just innan Pernilla ska lämna familjens hem efter sitt första "känna-in-besök" får hon syn på en rosa plastflamingo som står på altanen. Snabbt som ögat nappar hon åt sig plastfågeln och ställer den i Ralfs rum och man kan säga att det av föräldrarna så hatälskade plastdjuret (en flera år gammal skämtpresent från en kompis) kommer att ange tonen i barnrummet på Torpgärdan.

Under en knapp vecka jobbar Pernilla intensivt, hon bollar idéer med sig själv, dammsuger traktens loppisar, fyndar i familjens källare och sitter hemma och syr och trär rönnbär på en tråd.

Pernilla har målat ett stort träd på en av rummets väggar, en annan väggbit har tapetserats i lapptäcksmönster med såväl gamla tapeter som tapetprovsbitar av nyare snitt. Vid tapetväggen har hon inrett en soffhörna i bebisnivå. Skötbordet står precis vid rummets entré och lekhörnan med en ny förvaringsmöbel ligger längst in. Tanken är att de grejer Ralf drar ner ur hyllan inte ska hamna vid ingången till rummet utan där det inte stör att det ligger grejer utspridda.

När det blir dags att visa upp det nya rummet för mor och son säger Sara att hon är jättenöjd.

- Det blev bättre än jag hade trott och jag hade aldrig kommit på alla de här idéerna själv!

Ralf, som är rummets ägare, vrider och vänder på sig för att kika på allt nytt, här finns massor av färgglada och mönstrade blickfång för en nyfiken sjumånadersbebis.

Namn: Sara Larsson, 31, mammaledig/personlig assistent, Carl Doka, 30, lastbilsmekaniker, Ralf, 7 månader, katterna Dollar och Penny.

Bor: I 60-talskåk på Torpgärdan i Boden. Husets 87 kvadrat fördelar sig på fyra rum och kök, dessutom finns en inredd källare.
Tomten är 1.000 kvadrat.

Rummet: Ralfs rum är cirka 9 kvadrat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Birgitta Lindvall Wiik