Solcellsföretag Gasellvinnare

Porjusföretaget Latitude Solar AB i Porjus är vinnare av årets Gasellpris i Norrbotten.

Anledningen är tillväxtökningen på 1.416 procent.

21 oktober 2011 06:00

Danskfödde Peter Rödder övertog 2006, tillsammans med kompanjonen Jens Peter Andersen och med stöd från Vattenfalls Inlandskraft en anläggning för produktion av solcellsmoduler i Porjus.

Med sin bakgrund inom sektorn för förnyelsebar energiproduktion både utvecklade, designade och tillverkade han sina egna solcellspaneler avsedda för takmontering för export till i huvudsak länder som Italien, Tyskland, Frankrike och Nederländerna.

Svensk kvalité
Med svensk kvalitet som adelsmärke steg omsättningen 2008 till 144 miljoner och företaget sysselsatte cirka 50 anställda.

2009 ökade omsättningen till 180 miljoner och 2010 steg den ytterligare, till 239 miljoner.

En tillväxt 2007-2010, som nu renderar företaget årets Gasellpris i Norrbotten och framtiden är fortsatt ljus.

Rätt produkt
-  Vi har rätt produkt. Världens befolkning ökar och det behövs mer och mer energi, samtidigt som de konventionella energiresurserna som olja, kol, och kärnkraft måste ersättas. Teoretiskt så kan världens energibehov tryggas med tillräckligt många solcellspaneler placerade i Saharaöknen och förutom kostnaderna för panelerna så är solenergin gratis. Solenergiproduktionen, med sina miljöfördelar, har därför en absolut framtid, säger Peter Rödder.

Solcellernas Rolls Royce
- Om man ur det här perspektivet värderar möjligheten till fortsatt lönsam solcellsproduktion i Norrbotten så har vi fram till nu haft fördelen av att vara teknologiledande inom den kristallinskt baserade solcellsproduktionen. Det som nu skiljer oss åt i förhållande till de asiatiskt producerade solcellsmodulerna är kvalitén, prestandan, hållbarheten och designen. Det som för våra europeiska kunder utgjort ett kännemärke för Latitude Solar. Vi representerar svensk kvalité och det kommer också att vara lönsamt i framtiden. Vi har lagt ribban högt och det avser vi göra även i framtiden, säger Peter Rödder.

Fakta / Gasellföretag
I dag utgörs personalstyrkan vid Latitude Solar, som arbetar i tvåskift, av 55 personer, med en kvinnodominans.

Produktionen mätt med energitermen watt har ökat.

Företagets har utvecklats till en koncern med dotterbolag, försäljningskontor och försäljningsbolag i flera länder, och distributionslager i Danmark.

Man levererar numera solcellsmoduler till UNESCO och UNICEF och framtiden är fortsatt ljus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenth Bergmark 0970/101