Glada dagar igen för Anita Nilsson

Boken svänger, hjärtat bultar.

Här finns ett då och ett nu, levande och nära.

1 oktober 2011 06:00

Kurirens krönikör Anita Nilsson beskriver sin nya bok, som i dag finns ute i boklådorna. De tre tidigare böckerna har handlat om sorg, pussbrist och detta att drabbas av en sjukdom samt lika oväntat kärlek. Nu är det dags för titeln Glada dagar. I den boken tar hon med läsarna inte bara hemma utan även ut i världen.

- Det här är lite grand en bonusbok för mig. Jag trodde inte att det skulle bli fler efter vad som hände i språkområdet. Därför är jag så tacksam att Glada dagar ville bli skriven.

Kan du beskriva din skrivstil i boken?

- Den består av både korta och längre kapitel. De binds ihop till en helhet under läsandet. Ja, varför inte som en patiens. Innehållet och texterna måste också ha den rätta rytmen. Man kan både läsa lite i taget eller följa med hela vägen direkt, förklarar Anita.

Vilka är dina egna favoritförfattare?

- Jag har fastnat för två finska poeter: Eeva Kilppi och Claes Andersson. Högt upp på listan finns sedan många år även amerikanska Anne Tyler som skriver romaner.

Favoriter i tv?

- Jag ser sällan på tv. Men ett program brukar jag inte missa. Och det är Bonde söker fru. Till och med min man gillar det.

Att du reser mycket märker vi i dina krönikor. Är resande ditt stora fritidsintresse?

- Ja och att leka och umgås med alla våra barn och barnbarn. För att inte tala om vännerna. Men jag hinner även jogga, simma och att dansa. Favoritmusik är allt som det går att dansa till, avrundar Anita Nilsson.

Ålder: "Lagom gammal för min ålder"

Yrke: Författare och krönikör i Kuriren sedan 1990 och Göteborgs-Posten, tidigare tjänsteman vid länsstyrelsen och högskolan.

Bor: Villa i Bergnäset, Luleå

Familj: Sambon Gustaf från 2008, de vuxna sönerna Anders och Johan med sin Veronica, barnbarnen Wiggo och Maya, Gustafs dotter och hennes familj.

Uppväxt: Blåsmark, Piteå

Böcker: I stället för rapport 1985, En kick i lamellerna 1988, En bit i taget 1992, barnboken Så kan det gå! 1993. Löjtnant Hallquists dagbok (tillsammans med Gösta Hallquist) 1995, Efteråt (sorgebok efter maken som avled 1995) 1998, All denna pussbrist 2007, Helt oväntat 2009 och Glada dagar som utkommer i dag lördag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!