Krönika: Kuriren blir rosa i oktober

I dag startar Rosa månaden och för tredje året i rad kombinerar Kuriren journalistik om bröstcancer med en egen Rosa Bandet-insamling.

1 oktober 2011 06:00

Varje dag insjuknar 20 svenska kvinnor i bröstcancer - varje år 7.000. Det är den vanligaste cancerformen hos kvinnor, vilket innebär att de allra flesta av oss har eller har haft en familjemedlem, släkting, vän eller arbetskamrat som drabbats. Bröstcancer är så vanligt att det nästan skulle kunna kallas för en folksjukdom hos kvinnor. Även män kan faktiskt drabbas av sjukdomen - ett 40-tal får diagnosen varje år i Sverige. Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena. Det beror främst på att allt fler fall upptäcks tidigt, och på att behandlingsmetoderna blivit bättre.

För tredje året i rad satsar Kuriren stora resurser på att skildra bröstcancern i journalistisk form - både i helgmagasinet C och i ordinarie tidning. I dagens helgmagasin träffar ni till exempel Pernilla Forsberg, som berättar om sin kamp mot sjukdomen. Pernilla läste förra årets Kuriren-artikel om Annika Seger, bara några månader efter Pernilla själv fått sin bröstcancerdiagnos. Pernilla tog kontakt med Annika och kunde få stöd och hjälp av en annan ung kvinna i en liknande situation som hon själv. Nu hoppas Pernilla att hjälpa andra drabbade kvinnor genom att berätta sin historia i Kuriren i dag.

Kuriren har skrivit mängder med artiklar om bröstcancer under de här åren. Nästan alltid får vi uppmuntrande reaktioner från personer som drabbats direkt eller indirekt. Vi berättar om livsöden, behandlingsmetoder, mediciner och eldsjälar och hoppas att vi därigenom kan bidra till att öka kunskapen om sjukdomen och därigenom också bidra till att bekämpa den.

Som medieföretag är vårt främsta vapen i kampen mot sjukdomen vår journalistik. Men det finns fler sätt. Liksom tidigare år har vi också en egen insamling, där vi uppmanar alla våra läsare att bidra ekonomiskt till kampen mot bröstcancer.

Du kan bidra genom att köpa ett, eller flera, rosa band. Du kan också sätta in en valfri slant på bankgironummer: 900-5919, märk insättningen med NORRBOTTENS-KURIREN. Genom att ringa 0939-10 000 25 skänker du 25 kronor. Oavsett hur du gör går summan oavkortat till Bröstcancerfonden, som administreras av BRO - Bröstcancerföreningarnas riksorganisation.

Att som tidning ställa sig bakom en kampanj av det här slaget ser jag som oproblematiskt, det står inte i något motsatsförhållande till att bedriva objektiv journalistik. Kuriren har dagligen cirka 70.000 läsare och kan vi använda den fina räckvidden till att bidra till samhällsförbättring ska vi naturligtvis göra det. Vi har gjort det tidigare, bland annat i artikelserien och kampanjen Stoppa våldet, som syftade till att minska våldet i Luleå centrum. Norrbottens lucia är ett annat Kurirenarrangemang som under årens lopp samlat in stora summor till välgörande ändamål.

Tv-reportaget om Pernilla Forsberg sänds på 24Norrbotten på måndag. Programmet går också att se på www.24norrbotten.se.

Trevlig helg!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!