Hemmavid: Fiffigt fix för liten budget

Glada prickar, tapetserade garderobsdörrar och ett upphottat barnrum får
10-åriga Nikita att stråla av lycka med hela ansiktet. Med 1.000 kronor, minst lika många idéer och en hel del arbete har inredaren Pernilla Andersson
under ett par veckors tid förvandlat flickrummet i Hemmavids nya serie
Budgetfixat.

25 september 2011 06:00

Jag vill INTE ha ett vitt rum.

Tioåriga Nikita bor i ett hus som är inrett i en stram grafisk stil men hon delar inte mammas vurm för svartvita miljöer utan drömmer istället om mer färg och ett mindre barnsligt flickrum. Hon är beredd att genast börja rensa i leksakslådorna!

Pernilla Andersson, inredare med känsla för mycket färg och form, har fått uppdraget att budgetfixa rummet. Hon har 1.000 kronor att förfoga över och ett par veckor på sig. Hon börjar med att förhöra sig om vad Nikita gillar för färger och hur hennes drömrum ser ut.

- Jag gillar rött, blått och gult, säger Nikita och understryker att rummet inte får se barnsligt ut.

Bevarad väggmålning
Mamma Gabriella tycker att det ska bli spännande att se vad Pernilla hittar på och har bara ett önskemål, hon vill gärna att väggmålningen på något vis bevaras. Det är en bild som målats med inspiration från barnboken Sam hittar hem och den har ett stort affektionsvärde för familjen.

- Många av kvarterets barn har varit med och målat på väggen. Vi kanske inte kan ha kvar målningen för alltid men jag är inte redo att släppa den ännu.

Där väggmålningen tidigare fanns ser man nu en glatt rödprickig vägg. Pernilla har häftat fast tyget.

- Det tog mig fyra timmar att få tyget slätt, i gamla hus är inga väggar raka, men skam den som ger sig, säger Pernilla som också valde en annan av Nikitas favoritfärger till den målade väggen - som blev blå.

Tapet på garderobsdörrrarna
Gamla, vita garderobsdörrar fick nytt liv sedan Pernilla tapetserat dem med flera olika tapetprover. Mönstren skiftar men färgskalan har hållits samman. I övrigt går accenterna i rött. Pernilla har återanvänt allt som fanns i rummet och med sprejburkens hjälp satt rätt färg på delar av detaljerna.

När det är dags för rummet att "avtäckas" får Nikita se resultatet först av alla. Hela ansiktet strålar när hon stiger in och utbrister "Ååh, vad fint! Det blev ännu bättre än jag trodde!"

Namn: Nikita Carlman, 10.

Familj: Mamma Gabriella, 46, projekteringsingenjör, pappa Patrik, 47, aktivitetsledare, systern Paulina, 15 och brorsan Vilgot, 12.

Bor: I ett 15 kvadrat stort rum på övervåningen i familjens villa i Örarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Birgitta Lindvall Wiik