Rätt jobb för miljökamp

Elbranschen behöver ingenjörer. 65 nya studenter hade kick-off i Jokkmokk under onsdagen då svensk energi tillsammans med de tre norra universiteten startat den unika utbildningen till elkraftingenjör vid Lapplands lärcentra.

1 september 2011 06:00

Förnyelsebar energi och energieffektivisering. Det är vad Yvonne Ruwaida, tidigare riksdagsledamot bland annat och nu med i Miljöpartiets styrelse, vill jobba med i framtiden. Hon är en av drygt 70 studenter som börjat den nya treåriga utbildningen till elkraftingenjör vid Lapplands lärcentra med kick-off i Jokkmokk under onsdagen.

Roligt och spännande
- Jag har inte jobbat med teknik tidigare. Energibranschen är jättespännande. Jag är värderingsdriven och vill göra det som är riktigt och rätt. Att jobba i branschen och försöka lösa de här frågorna med att minska växthusgasen och använda resurserna på ett bättre sätt är mitt sätt att bidra. Det ska bli roligt, och spännande, säger Yvonne Ruwaida som jämte distansstudier jobbar med MP:s partiprogram de kommande två åren.

Bolag sponsrar
13 olika elbolag sponsrar delar av distansutbildningen med resor och uppehälle då två träffar hålls varje termin. Företagen medverkar även med föreläsningar, lab-undervisning samt praktikplatser.

- Det här är en investering. Vi måste ha folk, mest ingenjörer just nu, och behöver 7.000 medarbetare till år 2014 enligt en undersökning för några år sedan. Utan människor byggs ingenting oavsett hur många miljarder som investeras, utan tekniker blir det inte en skruv i ett kraftverk. Det finns hur mycket jobb som helst i den här branschen, även i Europa. Vi hoppas att de nya elkraftsingenjörerna stannar hos oss, säger Kjell Jansson, vd i svensk energi.

Delad utbildning
Unikt är att Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och Mittuniversitetet delar på utbildningen vilket minskar riskerna då bara 5-6 personer brukar söka till nya program, enligt Björne Lindberg, Umeå universitet. 120 sökte till elkraftingenjörsprogrammet.

- Att branschen så tydligt visar intresse ger en stark signal: här kommer det att finnas jobb, säger Monica Lundqvist Renström, utvecklingsledare vid Lapplands lärcentra.

Studenterna kommer från hela Sverige, övervägande från norra delen. Cirka tio procent är kvinnor. Delar av undervisningen som ger 180 högskolepoäng sker vid Lapplands lärcentra i Jokkmokk, Kiruna, Gällivare och Pajala.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!