EU vill skydda bandmaskfria länder

Från årsskiftet kan svenska hundägare bli tvungna att avmaska sina hundar varje gång de reser till Finland eller tre andra länder som är förskonade från dvärgbandmask. Men det är inte säkert att förslaget från EU-kommissionen blir verklighet.

18 juli 2011 17:45

Kommissionen föreslog i förra veckan att hundägare som från 1 januari 2012 reser till Finland, Storbritannien, Irland och Malta måste avmaska hunden före avresan. Uppgiften på utförd avmaskning ska föras in i hundens pass.

Men förslaget måste först godkännas av EU-parlamentet och Ministerrådet. Om det blir protester kan det dröja till november innan det kan bli beslut, om det alls blir av.

– Det är ett ganska kontroversiellt förslag, djurägarna är inte alls glada över det här, det försvårar deras resande. Vi får vänta och se hur många som protesterar mot förslaget och hur många som gillar det. Vi ser det inte som självklart att det går igenom, säger Maria Cedersmyg, veterinärinspektör på Jordbruksverket.

Enligt Cedersmyg kan det bli väldigt bökigt och dyrt för hundägarna. En avmaskning måste göras inför varje resa till de aktuella fyra länderna.
– Det gäller särskilt de som har mer än en hund. De som ställer ut eller tävlar med sina hundar kan få betala dyrt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
P O Lindström/TT