P-avgift ska ge lediga parkeringsplatser

P-avgifter ska införas vid Sunderby sjukhus. Det ska få anställda att sluta använda besöksparkeringen och leda till fler lediga p-platser.

4 juni 2011 06:00

Besöksparkeringen vid Sunderby sjukhus är ofta fullbelagd.

Det innebär att personer som ska besöka sjukhuset ofta får cirkla runt med sina bilar för att hitta en ledig parkeringsplats.

En anledning till parkeringseländet är att många anställda utnyttjar gästparkeringen.

- Det finns många bilar på gästparkeringen före klockan 8. Det visar att det inte är besökare till sjukhuset som parkerat sina bilar utan anställda, säger Richard Lif som är landstingets fastighetschef.

Nära entrén
Det finns tjänsteparkeringar mellan sjukhuset och järnvägen. Men där brukar det finnas många lediga platser.

- Människor är bekväma och väljer att ställa sig så nära entrén som möjligt för att slippa gå några meter. Men det betyder att det snabbt blir fullt på gästparkeringen, säger Lif.

Sjukhuspersonalen har informerats om de regler som gäller: de ska parkera på sjukhusets baksida där det finns tjänsteparkeringsplatser.

Trots det är det många anställda som parkerar på gästparkeringen. Det visar undersökningar som parkeringsföretag gjort.

- Det finns också privatpersoner som använder gästparkeringen som långtidsparkering - de kan ha sina bilar stående där både en och två veckor, säger Richard Lif.

För att råda bot på parkeringseländet införs p-avgifter på gästparkeringen senare i höst. Det sker samtidigt som samtliga parkeringsplatser får elstolpar.

Låg avgift
P-avgiften ska bli låg, tre, fyra kronor i timmen. För den som vill använda elstolpen blir avgiften lite högre.

-  Vi tror att det kommer att minska trycket på gästparkeringen eftersom det blir dyrt att parkera en hel arbetsdag, säger Richard Lif.

Nu är det inte bara anställda som fyller parkeringsplatserna på sjukhuset. Den ändrade sjukvårdsstrukturen har gjort att allt fler patienter kommer till Sunderby sjukhus jämfört med när sjukhuset byggdes. Därför ska sjukhuset få fler p-platser.

Vad tycker då bilisterna om de kommande p-avgifterna? Kuriren ställer frågan till Rolf Kjell som precis hittat en parkeringsplats för sin bil.

- Det är helt rätt av landstinget att införa p-avgift. I dag är det många som tar bilen till sjukhuset eftersom det inte kostar någonting att parkera. Men p-avgift kommer nog många att ta buss i stället.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!