CP-skadade Marcus blev avhyst från buss

- Jäkla busschaufför.

Det var den omedelbara kommentaren för CP-skadade och rullstolsburne Marcus Persson, Södra Sunderbyn.

18 maj 2011 06:00

I söndags blev han och hans personliga assistent ombedda att lämna bussen som var på väg till Luleå centrum. Chauffören uppgav att hon inte kunde ta ansvar för Marcus säkerhet.

Efter incidenten när Marcus blev utslängd från bussen i Södra Sunderbyn har föräldrarna Berith Rosendahl och Lasse Persson reagerat starkt.

- Vi tänker driva det här diskrimineringsärendet till sin spets. Och det är inte bara för Marcus skull. Det är många fler som är i hans situation i Luleå kommun. Det handlar om allas tillgänglighet till det kommunala Luleå Lokaltrafik, LLT. Vi ska bråka för dem alla, säger Berith Rosendahl.

75.000 för kränkning
Och det verkar som om LLT-chauffören gjort en tavla som kan stå henne eller bolaget dyrt. Diskrimineringsombudsmannen träffade i slutet av 2009 en förlikning med Swebus, numera Nobina, som körde åt Stockholms Lokaltrafik efter att en busschaufför krävt att en ung man i rullstol skulle sätta sig på ett vanligt säte eller spänna fast rullstolen under färden för att få åka med bussen. Men mannen kunde på grund av funktionsnedsättning varken flytta på sig eller sitta på ett vanligt bussäte.

Bussföraren uppgav säkerhetsregler som skäl för sitt nekande. Förlikningen innebar att Swebus fick betala 75.000 kronor till mannen i ersättning för kränkningen. Swebus, numera Nobina, har beklagat händelsen och tar avstånd från all form av negativ särbehandling av personer med funktionsnedsättning.

I söndags var det meningen att Marcus Persson i sin specialgjorda rullstol tillsammans med personliga assistenten Christina Andersson skulle åka buss från Södra Sunderbyn till gallerian Smedjan i centrala Luleå. Ärendet var att han skulle köpa en present till en annan assistent som nyligen fått barn.

Riktigt otrevlig förare
Marcus rullades in där bak i bussen av Christina Andersson. Han satt fastspänd i rullstolen och dessutom i en formgjuten sits. Stolens hjul låstes. Och sedan var det meningen att Christina skulle sitta fastspänd på en sits och hålla fast rullstolen. Men när hon gick fram för att betala fick hon beskedet att de inte fick åka med.

- Föraren som dessutom var riktigt otrevlig, vägrade att köra vidare om inte Marcus klev av. Hon menade att det inte gick att sätta fast rullstolen på ett säkert sätt, fortsätter pappa Lasse Persson.

- Alla i bussen protesterade. Men det hjälpte inte. Det var bara för oss att rulla av, säger Christina Andersson.

- Jäkla rullstol, sade Marcus när han kom hem med tårarna sprutande. Det är första gången han blivit avslängd från en LLT-buss. Och han åker ofta buss. Minst tre gånger i veckan, säger mamma Berith Rosendahl.

- Det här är i mina ögon en fruktansvärd diskriminering. Vi lever i ett modernt samhälle med möjligheter för alla att vara delaktiga. Det finns upprättade planer för tillgänglighet för alla. Och en buss, som är ett allmänt kommunikationsmedel i kommunens regi, borde väl rimligen vara tillgänglig för en kille i rullstol, menar pappa Lasse.

Kräver raka besked
Efter upprördheten på söndagen beslöt mamma Berith och pappa Lasse att följa med Marcus och hans assistent Christina till busshållplatsen nästa avgång.

- Då var det en annan förare och det var inga problem att följa med. Den bussen hade en så kallad ryggplatta som rullstolen kunde fästas vid. Precis som brukar ske med barnvagnar, säger mamma Berith.

- Jag har själv en vän som kör buss. Han är helt på Marcus sida. Vad gäller egentligen? Nu vill vi ha klara och raka besked av LLT. Vilka bussar och med vilka förare och vilka tider kan Marcus åka med bussar i första hand till och från Södra Sunderbyn, säger pappa Lasse.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!