Kommunen önskar fler båtplatser

Det måste bli fler båtplatser i Luleå. Det tycker kommunen som nu vänder sig till hamnföreningarna för att få fart på utbyggnaden.

12 april 2011 06:00

Luleå har en rad småbåtshamnar som alla drivs av föreningar eller är privata. Kommunen har dock inte längre några egna småbåtshamnar och avser inte heller att skaffa några.

- Nej, utan de drivs av hamnföreningar i första hand. Sedan har vi Ettans båthamn som är privat och där avser man att bygga ut. Det behövs och det finns fler såna tankar och förslag, säger Karl Petersen.

Samordning
Därför får nu fritidsförvaltningen i uppdrag att skapa fler båtplatser i Luleå - både för luleåborna själva men även för besökare med båt (gästhamnar). Arbetet innebär att utreda och samordna hamnföreningarnas behov samt uppskatta hur stort trycket är på småbåtshamnarna.

- Vi vill se fler båtplatser, säger Petersen.

Bakom kommunens initiativ finns en motion från Rättvisepartiet. Partiets gruppledare Jonas Brännberg förklarar att det problemet inte bara rör bristen på båtplatser och köande båtägare utan även bristen på platser för sjösättning (slipar).

- Båtägare som föredrar att ha sina båtar på trailer känner sig som snyltare när de sjösätter sina båtar, de får sura blickar av medlemmarna
i hamnföreningarna, säger han.

Men även icke medlemmar får sjösätta hos de flesta hamnföreningar även om det ibland får ske mot en liten
avgift.

Samtliga partier ställer sig bakom Rättvisepartiets motion.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!