Kreativiteten flödade på Sandenskolan

Under våren åker Victoria och Agneta Andersson från Konstmuseet i Norr runt bland länets skolor och håller kreativa workshopar inom bild och textil. Nu var det dags för eleverna i åttonde klass på Sandenskolan i Boden att testa på.

11 mars 2011 06:00

Kiruna kommun tillsammans med Norrbottens läns landsting ligger bakom projektet tro, hopp och kärlek. Med enkla medel så som endast sax och olika färgade papper ska eleverna testa på att bygga upp bilder. I slutänden ska dessa bilder också scannas in i en dator, bearbetas där och sedan broderas till märken av en speciell maskin.

- Det är sällan det kommer resurser utifrån så jag nappade direkt, säger Louise Sundström som är lärare i textilslöjd på Sandenskolan.

Älskar slöjd
Eleverna som var med sprudlade av glädje och kreativitet.

Under två dagar har de kunnat glömma bort det vanliga skolarbetet och i stället fokusera enbart på att vara kreativa, något som uppskattades av de flesta.

- Det är skönt att kunna släppa ut kreativiteten under två dagar, allt som vi har gjort har varit jätteroligt för jag älskar verkligen bild och slöjd, säger en entusiastisk Saga Lindström.

Mycket förarbete
Under de två dagarna har man haft flera olika uppgifter för att komma igång att tänka kreativt och förstå att det inte finns något rätt eller fel inom konsten. Slutuppgiften innebar att man skulle göra ett broderat märke, men det innebar en hel del förarbeten innan själva broderingen kom igång.

Klipp och klistrat
- Först började vi med en skiss. Sedan har vi klippt och klistrat och bilden scannade vi in i datorn. Då arbetade vi med bilden i Photoshop och sedan i ett speciellt program som gjorde att vi kunde skicka bilden till broderingsmaskinen, säger Klara Svensson.

Tanken var att man skulle göra något som står en nära eller som närmast liknar ens egna drömmar.

Klara Svensson och hennes familj håller på med travhästar och därför var valet enkelt.

- Jag har gjort en travhäst med svenska och norska flaggan i bakgrunden, det kändes naturligt, säger Klara Svensson.

Minnena från workshopen, de broderade bilderna, blir som ett tygmärke som kan användas till att sy fast på kläder, väskor eller helt enkelt bara ramas in.

Senare på dagen hade man också vernissage där man visade upp sina alster i skolans korridorer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!