Polisen hänger ut brottslingar

Allt fler misstänkta brottslingar hängs ut på polisens hemsida. Polisen i Jämtland börjar denna vecka publicera övervakningsbilder på misstänkta rånare, tjuvar och sexbrottslingar,

15 februari 2011 10:34

Det skriver Metro.
Enligt tidningen står flera polismyndigheter i kö för att göra som polisen i Jämtland. De väntar dock på klara riktlinjer från Rikspolisstyrelsen.
Skånepolisen publicerade övervakningsbilder på sin hemsida redan 2009.

Justitieombudsmannen (JO) gav i december förra året klartecken till polisen att publicera bilder på internet av misstänkta brottslingar – men på vissa villkor. Dessa är att bilderna från övervakningskameran måste visa någon som utför vad som objektivt sett är ett brott eller ett försök till ett brott.
Brottet måste dessutom vara så allvarligt att det kan leda till minst sex månaders fängelse. Själva publiceringen måste också vara ”av synnerlig vikt för utredningen”.
Rikspolisstyrelsen (RPS) arbetar nu med klara riktlinjer för hur de 21 polismyndigheterna i landet ska använda möjligheten till bildpublicering.
– Riktlinjerna är färdiga om en månad. De bygger mycket på JO:s synpunkter, säger Karina Hellrup, verksjurist vid RPS, till TT.
Enligt Hellrup finns det inget rättsligt hinder för polisen att redan nu publicera bilder på brottsmisstänkta på sina hemsidor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
/TT.