Kronprinsessan i centrum

Kronprinsessan Victoria deltog vid Jokkmokk winter conference där hon lyssnade till debatt och samtal kring samer och andra urfolks situation innan hon höll tal.

2 februari 2011 17:52

Det tystnade tvärt i Ája konferenslokal på onsdagseftermiddagen då kronprinsessan Victoria ankom och intog plats längst fram i salen. Miljöstrateg Wolfgang Mehler hälsade välkommen, ärad över Kronprinsessans närvaro, innan moderator Ylva Maria Pavval inledde den öppna debatten som hölls på engelska.

Samtalet kom delvis att handla om samernas situation, om hur okänt det är i Sverige och världen och att både litteratur och skolundervisning är undermålig. Kunskaperna är för dåliga och information saknas.

- Det är underbart att vara här och en ära att få vara med och lyssna på alla. Jag har hört att ett huvudtema i konferensen är att skapa en plattform för långsiktig hållbar utveckling för unga i Nordkalotten. Det är viktigt att lyssna på de unga. Vi måste inse att klimatförändring sker i den subarktiska miljön. Det är ett globalt problem. Vad som behövs är att vi agerar nu. Vi måste nå ut till de unga och stimulera dem i den här viktiga frågan, sa kronprinsessan Victoria, bland annat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!