Dubbel skada av kabelbrott

När kabelklipparen klippte till stängdes även reservlinan för viktiga funktioner.

- Samhället är sårbart, säger Karin Börjesson, krishanteringsenheten.

1 februari 2011 06:00

Ingen var ännu på eftermiddagen i går gripen för gärningen i helgen då Trafikverkets fiberkablar klipptes av nära sjukhuset i Sunderbyn.

- Vi har gjort en platsundersökning. I nuläget finns inte misstankar mot någon person, sade kommissarie Inge Barsk. Brottet rubriceras som sabotage. En del kabel har emellertid förts bort. Alltjämt efterlyses tips.

Utan backup
På den aktuella järnvägen hänger fiberkablar i luften och är nedgrävda i betongrännor med lock. Därmed finns en gardering. Om luftkabeln rivs ner finns ändå kapacitet.

I det här fallet strök backupen med. Kablarna låg tillsammans i betongränna.

- Det är på det sättet på sista delen innan kablarna når ett teknikhus, och det ligger ett teknikhus där, säger Erika Bjerner, kommunikationschef vid Trafikverket ICT, leverantör av nätkapacitet. Nätstrukturen ska ses över.

Kablarna klipptes vid 22-tiden på lördagen. På sex ställen fanns brott. Arbetet med att laga samt byta ut kablar uppges ha varit klart vid 17-tiden på söndagen.

- Vi konstaterar att avbrottet drabbade våra kunder hårt. Det finns en backup men både huvudlinan och backupen har klippts av, säger Jessica Sjöberg, presschef hos Com Hem.

Detta läggs nu till analysen från länsstyrelsens krishanteringsenhet.

- I vad mån det går att förebygga bör man fråga Trafikverket, säger Karin Börjesson, chef vid länsstyrelsens krishanteringsenhet. Där jobbas det nu med att klarlägga omfattningen av avbrottet, hur informationen fungerat och tänkbara brister.

Tv och tele
SOS Alarm är den som tar emot telefonlarm om olyckor, brott och bränder.

- Vi har inga kända avvikelser, att någon inte ska ha fått den hjälp de ska ha, sade Katarina Jonsson, lokal produktionschef vid SOS Alarm, på måndagen.

För tågen blev verkan reducerad hastighet i området.

Taxi förlorade kunder.

Telia och Tele2 berördes.

Hos Com Hem omfattades omkring 26.000 hushåll vad gäller tv, när det inte gick att se alla kommersiella kanaler. SVT 1, SVT 2 och TV4 var tillgängligt analogt, rapporterar Com Hem. Omkring 2.000 bredbands- och telefonikunder berördes.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stig Nordlund 0920/26