Snart sker det stora stugsläppet

Kommunens skärgårdsstugor är populära och i mars släpps de för bokning.

- Det är en myt att det är fullbokat direkt, säger Lars Mandahl på turistbyrån.

24 januari 2011 06:00

Luleå kommun har åtta stugor i skärgården för uthyrning till allmänheten. Stugorna finns på fyra öar och är rätt enkla i inredning och bekvämlighet med undantag av stugorna på Junkön. Dessutom höjdes priserna rejält förra året.

Trots det är stugorna populära, särskilt sedan skärgårdstrafiken ökat så att de berörda öarna fått dagliga turer. Just skärgårdsbåtarnas turlistor är en viktig faktor för stugorna, berättar Conny Bergwall, avdelningschef på fritidskontoret.

- Ja, därför avvaktar vi tills turlistan är klar för 2011. Men vi räknar med att kunna ha stugsläppet i början av mars som vanligt, säger han.

Stugsläppet innebär att samtliga åtta stugor blir tillgängliga för bokning samtidigt, både online och via telefon. Det innebär att belastningen är hög från första stund.

- Ja, det är många som bokar första dagen men allt försvinner inte då, det är en myt att det är fullbokat direkt, säger Lars Mandahl.

Brändöskär poppis
Han berättar att Brändöskärs enda stuga är populärast, den är ofta fullbokad redan första dagen. Därefter följer Kluntarna, Småskär och Junkön i den ordningen.

Och det finns ofta kvar luckor i bokningarna ända in tills säsongen startar på allvar i början av juni.

- Om folk upplever att det är fullt fast det inte är det måste vi bli bättre på att marknadsföra stugorna, säger Conny Bergwall.

Flyttade stugor
Kommunen byggde två nya stugor på Brändöskär men utan bygglov och tillstånd från länsstyrelsen. Stugorna fick flyttas till Junkön och är nu de modernaste och bäst utrustade av alla stugorna. De är fullt möjliga att hyra året om, särskilt som det finns isväg till Junkön vintertid.

- Men det har vi inte marknadsfört, inte ännu, medger Bergwall.

På Brändöskär ska kommunen bygga tre nya stugor och den befintliga stugan ska renoveras. Projektet ska spikas i mars men stugorna är troligen inte bokningsbara förrän 2012.

Fjolårets prishöjning motiverades av att kommunen inte ska utsätta de privata hyrstugorna i skärgården för illojal konkurrens. Dessa är nu också bokningsbara via kommunen på Visit Luleås hemsida.

Kommunens skärgårdsstugor:

Kluntarna - tre stugor.

Junkön - två stugor med el, värme och vatten.

Småskär - två stugor.

Brändöskär - en stuga, tre nya planeras 2012.

Utöver det finns det privata stugor att boka på Sandön (Klubbviken) samt vandrarhem på Hindersön (Jopikgården).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!