Mr Kiruna tog hem stipendiet

Med glitter, glam och björksavsvin firades i går Kirunagalan i ett festskrudat stadshus.

22 januari 2011 06:00

Inte mindre än tolv priser delades ut när Kirunas näringsliv i går festade till i ett festskrudat stadshus. Och det är rekord. wAldrig tidigare i galans sexåriga historia har man delat ut så många priser, konstaterade arrangören Progressums vd Tony Järlström när han välkomnade gästerna.

Årets företag Företagare 2010 LTH fick ju redan sitt pris under Företagarnas jubileumsgala i november. Återstod alltså att se vem som skulle knipa de andra priserna.

Prisad hållare
Först ut bland pristagarna var en glad Reinhold "Sko-Relle" Brynefall som fick ta emot Kiruna kommuns idéutvecklingsstipendium för sin toapappershållare för funktionshindrade. Han tackade hustrun, Företagarnas förre vd Hans Sammelin och Hans Strandberg på Almi. Och så avslöjade han en nyhet.

- De flesta känner ju mig som Sko-Relle, men jag har blivit omdöpt. Mitt nya internationella namn är Mr Kiruna - och det är jag stolt över.

Tog det med ro
Kommunalrådet Kristina Zakrisson gjorde sitt första officiella framträdande när hon delade ut kommunens idéutvecklingsstipendier. Men hon tog det med ro.

- Jag är inte nervös. Det här är roligt. Jag har aldrig varit på Kirunagalan förut, sade hon och fortsatte:

- Det är extra roligt att dela ut pris till företagare. Det verkar som att det finns en bild av att vi politiker inte förstår och uppskattar företagare - men vi behöver företagare lika mycket som de behöver samhällsservice, sade hon.

Kulinarisk resa
Tidigare under dagen hade Kirunasönerna Curt Persson och Göran Hedemalm samt Sparbanken Nords vd Erik Hägglöv hållit föredrag i Kiruna kyrka. Och det var något som många gäster pratade om under minglet.

Camp Ripan stod för maten som var en kulinarisk resa genom Sverige. Till det fick gästerna njuta av helsvenska drycker som mousserande björksav, ekologiskt öl från Grythyttan, lingon- och blåbärsvin samt hjortronvin.

Kiruna kommuns idéutvecklingsstipendium: Reinhold Sko-Relle Brynefall och P-O Karlsson, Bio Sling.

Tyrénspriset: Åke Larsson och Arne Bergh, Icehotel.

LKAB Årets arbetsmiljöpris: Kiruna Industrisanering AB.

LKAB Årets kvinnliga företagare: Åsa Tano Ipsen och Tone Strålind, Tåga konsult AB.

Tekniska verken Årets energi- och miljöpris: Arctic Nova AB.

Företagarna Samarbetspriset: Koncentrat.

Almi Årets innovatör i Kiruna: Reinhold Sko-Relle Brynefall.

Norrskenets exportpris 2011: LKAB med dotterbolag.

Yngve Bergkvists entreprenörspris instiftat av företagarna: Svenska civildatalogerna AB.

Årets investeringsföretag: Nyberg Mekaniska.

Sparbanken Nordpriset: Maskinaffären B Lundström AB.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!