Scratch på Lillan igen

I Stockholm stormar de fria teatergrupperna mot kulturnämndens beslut att skära ner teatrarnas anslag. I Luleå sker det motsatta - här höjer kommunen verksamhetsbidraget till Teater Scratch med 125.000 kronor.
Dessutom flyttar teatern ut från sin scen på Kronan och in till Lillan i Luleå, där allting en gång började.

13 januari 2011 19:32

- Det känns som att komma hem, säger Dan Swärdh som efter att ha varit konstnärlig ledare för Scratch i 25 år nu lämnar över chefskapet till Marie Wallstén, tidigare verksamhetsledare.
Själv ska han ägna sig åt att utbilda och regissera i första hand för en teatergrupp som var en av de första i landet att bjuda ut sina tjänster till det privata näringslivet, vid sidan av de egna teaterproduktionerna.
–- Just nu utbildar vi till exempel Postens alla chefer i Sverige. Utbildningsverksamheten gör att vi till cirka 50 procent är självfinansierade. Dessutom berikar teatern och utbildningarna varandra, säger Marie Wallstén som tror att Teater Scratch överlevt så länge som fri grupp på grund av deras förmåga att hela tiden tänka nytt.
Gästspelsscen
När man nu flyttar sin scen till centralt belägna Lillan är det inte bara för att spela egna pjäser utan också för att utöka Luleås teaterutbud för barn med gästspel från frigruppskollegor. Kvar på repertoaren har Teater Scratch sina egna produktioner En bisak och Extraliv och redan före jul testade man möjligheten att spela lunchteater för vuxenpublik med Charlotte Lindmarks föreställning Bakom rollen.
- Det gick mycket bra, så det fortsätter vi med under våren. Dessutom kommer vi att erbjuda teaterkurser både för vuxna och barn, något som vi vet är mycket populärt. Teaterkurser för vuxna har vi provat på tidigare. Intresset är enormt, de första kurserna blev överfulla på bara några minuter, säger Marie Wallstén.
Efter att i flera år dagligen ha mottagit förfrågningar från föräldrar tror hon att intresset för teaterkurser för barn och ungdomar om möjligt är ännu större.
- Jag tänker mig att det blir som att öppna en dammlucka.
Höjda anslag
Under de senaste åren har bidragen legat på samma nivå för Teater Scratch. Inför verksamhetsåret 2011 höjer Luleå kommun sitt verksamhetsbidrag till teatern från 265.000 kronor till 390.000 kronor. Landstinget däremot sänker sitt anslag med 50.000 kronor till 350.000 kronor, medan bidraget från Statens kulturråd är oförändrat – en halv miljon kronor.
- Vi för en bra dialog med våra anslagsgivare och vi ser fram emot att få komma tillbaka hit till Lillan, som vi tycker är ett utmärkt komplement till Kulturens hus, en behövlig bakficka. Den här scenen gillar vi, säger Marie Wallstén.
Mansrollen
Efter att tematiskt ha ägnat de senaste årens produktioner åt ämnen som genus och utanförskap riktar nu Teater Scratch in sökarljuset på mansrollen. Förutom att samarbeta med organisationerna bakom projektet Machofabriken har teatergruppen också beställt en pjäs av författaren och dramatikern David Vikgren med premiär till hösten.
– Pjäsen, som har arbetsnamnet Broderskap, ska regisseras av en kvinna, men vem det blir är inte klart än. En del i det nya är också att vi vill vända oss till nya samarbetspartners. Nya skådespelare, nya regissörer, nya manusförfattare – allt känns mycket spännande, säger Marie Wallstén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!