Ett nytt grisdjur i parken

Nöff, nöff, nu är det tjugosjätte isdjuret inlyft i stadsparken - mer än en månad tidigare än normalt. Och ja! i år blev det faktiskt en frodig julegris som vädermässigt har goda förutsättningar att överleva julen.

17 december 2010 06:00

Tänk att det alltid är lika spännande att få se vad det ska bli för djur. Varje år spekuleras det om vilket objekt ur Norrbottens rika fauna som ska få glädja stadsbor och besökare med sin närvaro några kalla månader. Varg, lo, orre, tjäder, lax, björn, det är mycket som passerat revy under de 26 år som attraktionen funnits. Och pappa till alla isfigurerna är konstnärliga parkarbetaren Hans Englund, Råneå.

- Jag hade en liten julegrisfigurin i min stuga och tog den med till jobbet, säger Hans om hur det gick till att välja objektet i år. Att det inte blev ännu ett djur ur den vilda faunan tror han inte att stadsborna gråter över.

Väger 14 ton
-_Blir det revolution kanske, skojar han men säger att han för sin del i alla fall är öppen för att man kan vara ännu lite mera flexibel i valet av iskonstverk. Så vad som kommer nästa jul kanske blir en riktig surpris.

Men nu sitter ett riktigt gulligt svin i parken med sitt skära tryne riktat mot Stadshotellet. Och Mimmo Cicero som är hotellchef uppskattar attraktionen.

- Jätteroligt, inte minst för våra utländska besökare, säger Mimmo.

Julgrisen väger 14 ton och är 3.90 meter hög. I år är djuret i ett enda stycke och det går snabbt och fint att lyfta över klumpen till snösockeln där isbanan på ryggen redan är på god väg att skapas av bland andra parkarbetarna Palosaari och Larsson.

- Nån dag in på nästa vecka ska det vara färdigt för åkning, säger arbetsledare Ulf Eriksson som i år säger tack och farväl till detta uppdrag han haft sen starten. Han går i pension nästa höst. På parkmästarejobbet kliver en ny stjärna fram i sammanhanget blekingetjejen Sara Svensson från kända Mörrum.

- Det är en väldigt rolig sak det här med isdjuret och en bra PR för Luleå säger hon.

Tidig leverans
- Det är kul att vi kan bjuda på det här inför julen säger både Ulf och Sara och berättar att det är det tredje isdjuret sedan starten som kommit ut så här tidigt.

- Normalt så brukar det handla om 18-20 januari säger Sara som kollat statistiken.

Hur länge den får stå är upp till kung Bore. Men gullegrisen ser vädermässigt ut att ha goda förutsättningar att överleva både jul och kanske ända fram till påska.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elsa Rensfeldt 0920/26