Bottenkänning i Bottenviken

Lågt - ja till och med mycket lågt men inget rekord.

 

Vattenståndet i norra Bottenviken var på fredagen nästan en meter under medelnivå. Segelbåtar stod på svaj i hamnarna och strandflanörerna kunde ta ut svängarna på promenaden.

16 oktober 2010 06:00
Som sagt, några rekordnivåer handlade det inte om. Talar vi lågt vattenstånd så ligger rekordet i Norrbotten på minus 120 centimeter. Ett rekord som uppmättes i Kalix den 31 januari 1998.

 

Kalix håller för övrigt fortfarande Sverigerekordet när det gäller högt vattenstånd. Den minnesgode kommer ihåg dramatiken från den 14 januari 1984 då vattenytan stod 176 centimeter över normalnivån.

 

Ny ö
Men ett samtalsämne är det låga vattenståndet. Inte minst här på Kuriren i Mediehuset invid "Röda havet" har saken diskuterats. Här i denna vattenspegel har en ny ö visat sig efter att vattnet dragit sig tillbaka så rejält. Och i Lulsundskanalen kan knappt en svan längre segla fram.

 

Inget rekord
I Bergnäsets lilla hamn stod en lutande segelbåt på sin köl i en torrlagd hamn. Åke Öhrling, en av dem som nattade sin båt för vintern konstaterade:

 

- Det är nog inget rekord men inte har jag varit med om att det varit så här lågt vatten. Vi har stuga på Lillskorven och när vi kom hem för någon dag sedan så var det riktigt besvärligt att ta sig in i hamninloppet för alla stenar. Det gällde att hålla sig till farleden, konstaterade han.

 

En dam vi träffar vid Tjuvholmssundet konstaterar att strandtomterna utökats i skärgården.

 

Orsaken till det låga och tidvis ryckiga vattenståndet är de nordliga starka vindar som blåst:

 

- Det är stormvindarna över Bottenviken, ja till och med orkanvindar i Gävletrakten i torsdags eftermiddag, som pressar vattnet söderut, berättar SMHI:s oceanolog Tomas Hammarklint. Han liknar landet vid ett badkar.

 

- Har ni lågt vattenstånd däruppe så är det högt i andra änden av landet, det skalpar omkring kan man säga.

 

När det gäller lågt vattenstånd så härrör det rekordet från Skåne och Skanör. Den första december 1999 uppmättes där den hittills lägsta nivån i landet med -154 centimeter.

 

SMHI utlyste i går en klass 2-varning på grund av det låga vattenståndet i vår del av Bottenviken. Och även en klass 1-varning utfärdades på grund av kulingvindar på runt 15 meter per sekund.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!