Här ska alla få sjösätta

Skylten som hindrar allmänheten i Luleå att sjösätta sina båtar i Ettans båthamn gäller inte.

 

Enligt ett avtal som skrevs när kommunen sålde hamnen ska de nya ägarna låta vem som helst använda rampen och det ska vara gratis.

20 juni 2010 06:00
Mårten Ström (S), ordförande för Fritidsnämnden i Luleå, blir förvånad när han hör talas om att ägarna till Ettans båthamn satt upp en skylt som talar om att bara de som hyr båtplats har rätt att sjösätta sina båtar i hamnen.

 

Han menar att det stämmer illa med det avtal som finns mellan kommunen och hamnens ägare, familjen Erlandsson som även äger Granec i Södra hamn.

 

- Det är ett klockrent avtal som skrev när vi sålde alla hamnar, berättar Mårten Ström.

 

Bengt Erlandsson är kontaktperson för företaget Ettans Båthamn AB som äger hamnen i centrala Luleå. Han vill inte kännas vid avtalet med kommunen.

 

- Det där känner jag inte igen. Jag tror att det är ett gammalt avtal som förhandlats om sedan dess, säger han.

 

Femtiolapp
Erlandsson berättar att det inte ska vara något problem för Luleåborna att använda rampen, även om man inte har en båtplats i Ettan, fast då får man betala en slant.

 

- Går de in på Granec och betalar en femtiolapp så får de sjösätta sina båtar, säger han.

 

Enligt Erlandsson tar de ut den "symboliska summan" för att hålla ordning i hamnen.

 

- Vi vill prata med dem som kommer hit och slippa ha en massa båtvagnar som lämnar kvar lite hur som helst, säger han.

 

Buskörning
Det är inte båtägarna som fått hamnen att sätta upp skylten vid rampen utan alla vattenskotrar.

 

- Det förekommer en hel del buskörning i hamnen och de vågor som bildas orsakar skador, bland annat på bommarna.

 

Erlandsson berättar också att många hamnar har problem med inbrott och skadegörelse och att det är orsaken till att kättingar, grindar, stängsel och liknande satts upp.

 

- När vi köpte Ettan hade det skett 125 inbrott på ett år. När vi tog över, och de som hyr båtplats började turas om att vakta i hamnen på nätterna, så minskade antalet till 2.

 

Borde gå
De övriga hamnarna i Luleå kommun ägs numera av hamnföreningar och enligt de avtal som skrev med dem bestämmer de själva helt och hållet hur verksamheten i hamnen ska bedrivas.

 

- Fast jag tycker väl att det borde gå att sjösätta båten även där, antingen gratis eller mot en ringa kostnad, säger Ström.

 

Han berättar att situationen när det gäller sjösättning kommer att förbättras redan nästa år när den nya rampen som ska knyta samman Södra hamnplan med vattnet nedanför blir klar.

 

- Det togs nu nyligen ett beslut om det och då ska man kunna komma ta sig ned på isen på vintern och på vattnet på sommaren. Där ska allmänheten också kunna sjösätta sina båtar, lovar Ström.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!