Ballongburet teleskop ser ut i universum

15 nya satellituppdrag. 17 ballonger, varav en bärare av ett teleskop. Och Maxus 8 som grädde på moset.

 

Esrange Space Center 2010 i sammandrag.

23 januari 2010 06:00
Under 2009 byggdes fyra nya satellitantenner på Esrange. Totalt härbärgerar stationen i dag 20 större antenner för kommunikation med satelliter. Ett trettiotal satelliter handhas från Esrange.

 

Ett nytt uppdrag 2010 blir att ansvara för de två Prismasatelliterna. Uppsändning sker från ryska Yasny i mars. Prismorna är utvecklade och byggda av Rymdbolaget med Rymdstyrelsen som uppdragsgivare. Syftet är att testa och utveckla ny teknologi inför framtida vetenskapliga rymdfärder.

 

Ballonger
Under perioden februari-oktober sker släpp av 17 stora ballonger i fyra internationella kampanjer. Forskare och studenter från Europa, Japan och USA medverkar.

 

Merparten av flygningarna gäller studier av ozonnedbrytning, spårgaser eller annat som kan knytas till atmosfäriska förändringar.

 

Universum
Ett unikt experiment, Pogolite, öppnar ett nytt fönster mot universum med hjälp av ett ballongburet teleskop. Detta lyfts upp till 40 kilometers höjd. På så sätt ska forskarna studera neutronstjärnor, aktiva galaxkärnor och svarta hål. Testflygning sker i augusti med skarp flygning våren 2011.

 

-  Tack vare möjligheten att skicka upp stora och tunga experiment med ballonger från Esrange och därtill flyga under flera dagar kan svenska forskare vara först med dessa banbrytande mätningar, säger Mark Pearce, professor vid KTH och teamledare. Det är ett fantastiskt tillfälle för Sverige att ta en ledande roll inom en ny förgrening av astrofysiken.

 

En annan höjdpunkt under året blir uppsändningen av Europas största forskningsraket. Maxus 8 beräknas gå upp i mars.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!