De rasar mot kommunens exploateringsplaner

Människor i Vånafjärden rasar mot kommunens exploateringsplaner, som innebär 34 nya bostadstomter på rekreationsområdet Rågholmen.

"Rågholmen är viktig för oss" säger Gaute Larsen, här på plats där småbåtshamn planeras.

"Rågholmen är viktig för oss" säger Gaute Larsen, här på plats där småbåtshamn planeras.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-12-04 06:30

Norrbottens Media har berättat att Kalix kommun har antagit en LIS-plan (LIS står för landsbygdsutveckling i strandnära lägen) och i den finns bland annat möjligheten att bygga på Rågholmen – kommunens mark – med.

– Vi hoppas att LIS-planen ska bidra till ökat intresse för nybyggnation och det är kanske fritidshus vi får se mest av på landsbygden, sade Stig Carlsson (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, en sommardag 2017 när han visade runt på Rågholmen.

Nu ligger kommunens detaljplan över Rågholmen - med 34 villatomter samt plats för båthus och bryggor - ute till den 16 december för synpunkter från folket.

Gaute Larsen och Tommy Strömbäck är boende i Vånafjärden, Tommy Strömbäck är också representant för byamännen vars styrelse liksom Vånafjärdens hembygdsförenings styrelse lär ha sagt nej till kommunens plan.

– Vi tycker att det här är absurt av Kalix kommun och vi säger klart nej till hela planen. För oss som bor här, är det här samma sak som om kommunen skulle privatisera Strandängarna i centrala Kalix. Rågholmen är det enda rekreationsområdet för människor i Vånafjärden och kanske även för människor i grannbyn Karlsborg. Där plockar vi bär och svamp, där är vi ute med hundar, där rider människor med hästar och där sjösätter människor som inte har egen brygga sina båtar, säger Gaute Larsen som tillägger att det finns människor i byn som är för planerna och att de uppmanats lämna egna skrivelser till kommunen.

Gaute Larsen är bekymrad över vilken utveckling som väntar i Vånafjärden, om exploateringen blir verklighet:

– Om du tar bort en stor resurs från ett område så leder det till minskat intresse för det området och lägre villapriser i trakten. Det här området är inte lämpligt för det som nu planeras, och att göra detta är inte landsbygdsutveckling ur ett Vånafjärden-perspektiv, det är att ta resurs från människor som bor här och ge den till andra, privatekonomiska intressen.

Redan i mars år 2017 skrev företrädare för Vånafjärdens hembygdsförening till kommunen angående Rågholmen.

”En märkbar förändring som skett för byn Vånafjärden, är en känsla av instängdhet i form av viltstängsel och mitträcke. I och med dessa hinder har Rågholmen blivit allt mer viktig för oss bybor som rekreationsområde: promenader för både människor och djur, bär- och svampplockning, fiske, bad och skidåkning” skrev Vånafjärdens hembygdsförening då.

Kalix kommuns detaljplan för Rågholmen, samrådshandling. Här syns tomterna, gulmarkerade på kartan.
Kalix kommuns detaljplan för Rågholmen, samrådshandling. Här syns tomterna, gulmarkerade på kartan.
Karta: Rågholmen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!