De förnyar årets upplaga av Bok & Bild

”Hållbarhet” är det bärande temat för Bok & Bild 2019. Nu med två nya projektledare.

15 maj 2019 16:17

– Det kommer att bli ett jävligt bra program, säger David Jordansson och Sara Pietikäinen.

Under onsdagen släpptes de fem första bokningarna till Bok & Bild som hålls den 25-26 oktober i Kulturens hus i Luleå. De nya projektledarna David Jordansson och Sara Pietikäinen som fått i uppdrag att tänka nytt har sökt att få ned och vidga begreppet hållbarhet till en mer vardaglig nivå. Några av deras ledord har varit konsumtion, kropp och hälsa, odling och matlagning.

– Temat ska gå som en röd tråd genom hela programmet, menar de.

De författare, musiker och konstnärer som redan är klara är; Alexandra Pascalidou, Daniel Yousefi, Carolina Falkholt, Mattias Alkberg och slow-fashion-experten Johanna Nilsson.

– Johanna Nilssons medverkan har ju en mycket tydlig koppling till hållbarhet, så som vi kanske vant oss vid att . Hon är även medgrundare till Klimatklubben som kommer med en ny bok i höst. Men Alexandra Pascalidou har i sin bok ”Mammorna” intervjuat kvinnor i socioekonomiskt svaga områden där hållbarhet är en stor fråga, inte minst för de boendes hälsa. Eller Mattias Alkbergs texter där känslor ges plats, en livsnödvändighet för att vi människor ska må bra, säger de.

Nytt för i år är att man kommer att ta en entréavgift även dagtid. 100 kronor för en dag och 150 kronor för två dagar. Kvällsprogrammen kommer också att kosta 100 kronor och kommer att hållas i gastropuben Craft n’ Draft och därför har begränsat antal platser. Unga upp till 20 år och studenter kommer dock in gratis.

– För oss är det lite av en markering. Kultur är inte gratis och eftersom vi vill ge unga en chans att komma hit är det rimligt att de äldre med pengar får betala, även om det snarast är en symbolisk summa, säger David Jordansson.

En annan nyhet är att Lilla Erik Lindegrenpriset är utbytt mot Bok & Bilds litteratur- och konstpris som riktar sig till unga konstnärer och skribenter mellan 16-25 år. Prissumman är på 10 000 kronor vardera och pristagarna ska vara bosatta i Norrbotten.

– Eftersom det är fest för både konsten och litteraturen kändes det konstigt att dela ut två litteraturpriser under Bok & Bild, säger Sara Pietikäinen.

Sedvanligt kommer Erik Lindegren-priset på 200 000 kronor och tilldelas en svensk poet att delas ut men själva prisceremonin flyttas till lördagens kvällsprogram.

Kommer den vanliga Bok&Bild besökaren att känna igen sig?

– Åh, ja. Vi gör lite nytt, men gamla besökare kommer att känna igen sig, betonar David Jordansson och Sara Pietikäinen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Åström