– Jag får nästan nypa mig i armen för att förstå att det är sant. Jag känner mig så himla glad och lycklig över att det händer och jag är stolt både för staden och för regionen. Det ligger så många olika värden i det – nu sätts Luleå på danskartan, säger en glädjestrålande Per Sundberg, konstnärlig ledare i föreningen Dansinitiativet.
Kampen för en professionell dansscen i länet startade på allvar år 2011, då Region Norrbotten tillsatte en utredning som Maria Rydén utförde för att kartlägga situationen, utreda behoven och möjligheterna att bilda en institution för dansen.
Det som saknades i länet var en tillräckligt stor scen med anpassade golv, sidoscener och träningslokaler för professionella dansare.
Maria Rydéns förslag om en regional dansinstitution förankrades i landstinget. Scenen skulle ligga i Luleå och den pedagogiska verksamheten i Piteå. Bland det sista som tidigare kommunalrådet Karl Petersen gjorde innan han slutade var att lova att Luleå kommun skulle bidra ekonomiskt till ett Dansens hus med en professionell scen i Luleå. Budgeten fastställdes i december 2013 och han slutade vid årsskiftet. Den tilltänkta placeringen var gamla Åhénshuset.
Men även Piteå kommun var intresserad av dansscenen och det blev en dragkamp mellan kommunerna.
– De som argumenterade för att dansscenen skulle ligga i Piteå lutade sig mot att olika dansutbildningar finns där. Andra, däribland jag, menade att det var bättre att etablera den scenkonstnärliga verksamheten i Luleå, bland annat därför att Norrbottensteatern ligger här.
Per Sundberg nämner möjligheterna att samarbeta med exempelvis scenografer, ljusdesigner och koreografer. Han tyckte det var fel väg att gå att göra regionalpolitik av det.
– På ett nationellt plan innebär ju en dansscen i Luleå en decentraliserande danspolitik och eftersom dansen redan är så eftersatt och skör menade vi att scenen behövde ligga i Luleå, då det gynnar dansutvecklingen mer att ligga i en större stad.
Medan frågan drogs i långbänk hann det bli ett nytt val. Efter valet 2014, när Maria Stenberg hade efterträtt Kent Ögren, prioriterade landstinget om och backade från sitt beslut.
Luleå kommun, som redan hade avsatt pengar för dansen, hade inte råd att själva bekosta bygget, så istället beslutade man att lägga pengarna på den befintliga dansverksamheten.
Under tiden hade Per Sundberg och Marie Wårell, som idag är verksamhetsledare för Dansinitiativet, startat en föreställningsserie i ett femårigt projekt som de kallade Mångfaldens magasin i Karlsvik. Första föreställningen var 2015, men redan året därpå brann magasinen ner.
Marie Wårell tog initiativet till ett möte med dåvarande kommunalrådet Yvonne Stålnacke och kulturnämndens ordförande Omar Jakobsson. Hon påpekade bristen i att kommunen nu enbart skulle satsa på ungdomsverksamheterna, men att det fortfarande inte fanns något forum för att producera och spela scenkonstnärlig professionell dans. Hon och Per Sundberg erbjöd sig att starta en fri grupp som producerade och spelade scenkonstnärlig dans och bedrev ett långsiktig utvecklingsarbete i Luleå och från kommunens håll tyckte man att det lät som en bra idé. Kulturförvaltningen fick i uppdrag att hitta lämpliga lokaler.
– Under 2,5 års tid jobbade vi med kommunen för att hitta en lokal, men av olika anledningar blev de alltid för dyra, berättar Per Sundberg.
2017 nådde de en punkt då de kände att de inte kunde lägga ner mer ideell tid och föreslog att de skulle vända på rollerna. Per Sundberg och Marie Wårell startade föreningen Dansinitiativet och fick ok från kommunen att ta befälet över initiativet i lokalfrågan. Karl Petersen valdes till ordförande i föreningen. Istället för att jobba i projektform blev de nu en fast verksamhet – något som har underlättat när de har sökt bidrag från kommunen, regionen och Statens kulturråd.
– Och så fick vi nys om en privat fastighetsägare som hade den här lokalen i Skutvikens industriområde, berättar Per Sundberg.
Det är högt i tak och plats för 80 personer i publiken.
1 maj flyttar de in och i höst kan de börja göra allt det som de har drömt om.
– Vi ska dels producera eget, dels ta emot dansare och koreografer från övriga Sverige och världen som jobbar här. Vi kommer att ha gästspel, öppen träning, workshops och kompetensutveckling för professionella dansare. Luleåborna kommer att ha möjlighet att följa med i olika arbetsprocesser och se färdiga verk.
Per Sundberg kan inte sluta le.