– Mitt mål är att det ska bli en familjefest där man kan uppleva breakdans som den fina konstform den är med mycket gemenskap och en massa folk som vill utmana varandra och dansa, säger arrangören Jouni Vesa.
Man behöver inte vara någon expert för att ha utbyte av att se på tävlingen, poängterar han.
– Det är väldigt akrobatiskt och har du inte sett det någon gång tidigare så tror jag det är ganska fantastiskt. Blir det rätt stämning i hallen så kommer det att bli riktigt mäktigt.
Det är tisdagskväll hos dansföreningen Exiled i Södra hamn, där några av de anmälda SM-deltagarna finslipar formen. Aly Bardan, 22 år, har en SM-titel att försvara, medan flera av de andra är debutanter.
– Jag försöker träna så mycket som möjligt, både styrka, dans och stretch jag varje dag, säger Tintin Åberg Gullström, 13 år.
Han har dansat sedan han var sju år och det här blir hans första SM.
– Jag tyckte att jag har dansat så länge så det var dags att satsa på något större.
Till de allra yngsta som tänker sig att tävla hör Kasper Radkvist, 11 år.
– Mitt mål är att komma så bra som möjligt och sedan se vad man kan förbättra sig på, säger han.
Hittills är ett 50-tal deltagare från hela Sverige anmälda, men anmälan är öppen fram till samma dag och uttagningarna hålls på plats.
Jouni Vesa, en av de drivande bakom Exiled, har fått uppdraget att genomföra tävlingen och han har haft fullt upp den senaste tiden.
– Det är första gången i Luleå men också första gången norr om Stockholm sedan det började arrangeras officiella SM i breaking 1995. Så det är stort, säger han.
Mellan tävlingsklasserna blir det även uppvisningar och öppet dansgolv då alla kan vara med samt ett seminarium i Kulturens hus.
Att tävla i dans är ingenting konstigt, tycker Jouni Vesa.
– Det var ju så det började en gång i tiden.
Breaking är en del av hiphopkulturen som föddes bland afroamerikanska ungdomar i South Bronx i USA under 1970-talet.
– Istället för att slåss så började man tävla kreativt i breaking, i att rappa och i graffiti. Det arrangerades vapenfria fester och förgrundsgestalter som till exempel Afrika Bambaataa och DJ Kool Herc predikade om att de måste sluta slå ihjäl varandra.
Sedan 1970-talet har breaking utvecklats enormt mycket, berättar han. Det kommer nya steg och rörelser hela tiden.
– På 1970-talet var det kanske mer coola moves än musikalisk dans. Nu utvecklar man det musikaliska i allt, även i powermoves och snurrar. Samtidigt blir de akrobatiska momenten bara galnare och galnare.
Breaking är numera spritt över hela världen.
– I Asien har de jättestora sponsrade evenemang på monsterarenor som sänds i en massa radio- och filmkanaler.
Olika länder har utvecklat olika styrkor.
– Den skandinaviska trenden är att vi har väldigt mycket stil och är väldigt musikaliska, berättar han.
I andra länder, till exempel Spanien, är det mer akrobatik, fart och fläkt, Tyskland är känt för sina snurrar och powermoves och Ryssland och Ukraina står för mycket av det nyskapande.
– Det har man märkt när man ser deras tävlingar – de gör en massa nya grejer som man aldrig har sett, så det är jättekul.
Från 2024 är breaking en officiell OS-gren. Två av de välrenommerade domarna som kommer till Luleå ingår i OS-kommittén.
Själv ställer Jouni Vesa också upp i SM. Han är 37 år men tycker inte att åldern ska få hindra en.
– Jag kan ju inte vara lika galen som Aly och Jackie, och med familj och företag har jag inte lika mycket tid att träna heller, men man anpassar sig.
Han har två söner, fem och tre år gamla. De är ännu för unga för att börja i dansklasser.
– Men vi jammar mycket hemma, säger Jouni Vesa leende.