När Kuriren tittar in på Palma pizzeria i Luleå strax efter öppningsdags vid 12-tiden är redan ett fyrtiotal pizzor på gång. Som mest intensivast är det mellan 14 och 16 på eftermiddagen - då är det inte en lugn stund för personalen.
– Ifjol hade vi förberett för 500 pizzor, men fick 600 beställningar. I år har vi förberett för att kunna servera 800 pizzor, så vi hoppas att det ska räcka, säger ägaren Ali Alizad, som flyttade från Uppsala till Luleå för fyra år sedan och trivs med den lugnare atmosfären här uppe.
Telefonen ringer och Ali tar emot en ny beställning: "Två kebabpizzor, en Hawaii, en 007..."
Vilka är de populäraste pizzorna hos er?
– Hasse (grillbiff), 007 (salami), Milano (skinka) och kebab special, det är de fyra populäraste.
Just kebabpizza är svenskarnas favorit. I Norrbotten - och Luleå - hamnar den på tredje plats, slagen av vinnaren Vesuvio och tvåan Hawaii. Enligt undersökningen, gjord bland 2 000 pizzaentusiaster, så äter 62 procent helst sin pizza framför tv:n, 20 procent framför datorn medan bara 14 procent äter den i köket.
Några som däremot intar sina pizzor inne i restaurang Palma är en trio killar som dyker upp strax efter klockan 12. En av dem föredrar att vara anonym:
– Jag har som nyårslöfte att börja träna och det sänder nog ut fel signaler om jag syns i tidningen med en flottig pizza...
Vilken har du valt?
– Chicago (med köttfärs och bearnaisesås).
Medan nummer två i trion inte heller gärna skyltar med sitt pizzaintag, fast han har valt den modesta klassikern Margerita, så har den tredje i gänget inga problem med att presentera sina matvanor:
– Jag kör med en Hasse. Plus kebabrulle, säger Jakob Pucher.
Vad är det som lockar med Hasse?
– Den glider enkelt ner, och så är den stark. Den har orientdressing, som jag tror är en lokal Luleåvariant, fortsätter Jakob, som sedan länge brukar äta pizza på nyårsdagen.