Conte vill leda ett "mer enat" Italien

Giuseppe Conte får mandat att bilda en ny italiensk regering och säger sig vilja leda ett enat och inkluderande Italien.

Men först måste han få två partier som fram till nyligen var ärkefiender att enas om hur det ska gå till.

29 augusti 2019 10:18

Den nyligen avgångne premiärministern Conte träffade presidenten Sergio Mattarella på torsdagsmorgonen och fick av honom mandat att forma en regering mellan Femstjärnerörelsen (M5S) och Demokratiska partiet (PD).

Vi måste omvandla den här krisen till en möjlighet, säger Conte efter mötet, och säger att en ny regering ska styra ett "mer rättvist, mer enat, mer inkluderande Italien".

Enligt honom kan en regering komma att presenteras inom de närmaste dagarna. De omaka partierna har dock ännu inte kommit överens om någon politisk plattform eller om fördelningen av ministrar.

Vill ha stor EU-roll

Den partilöse Conte handplockades för att leda den tidigare regeringen, som byggde på en skör kompromiss mellan Femstjärnerörelsen och ytterhögerpartiet Lega.

Legaledaren Matteo Salvini tvingade fram en regeringskris med sikte på ett nyval – mot en bakgrund av att hans parti passerat M5S med råge i opinionsmätningarna – var på Conte avgick.

Efter veckor av förhandlingar verkar antietablissemangspartiet M5S och socialdemokratiska och EU-vänliga PD alltså ha enats om ett samarbete, men mycket återstår innan en regering kan bildas.

Conte säger att den nya regeringen omedelbart kommer att behöva ta itu med budgetförhandlingar och att man kommer att jobba för att modernisera landet.

Vi måste ta igen förlorad tid så att Italien kan spela den ledande roll (inom EU) som ett grundarland förtjänar, säger Conte.

Hänger på nätvotering

För bara några veckor sedan var M5S och PD svurna fiender. Nu ska de komma överens om en italiensk budget för nästa år.

M5S resa från en gräsrotsrörelse till att i fjolårets val vara Italiens största parti har präglats av kritik mot det man beskrivit som en korrupt elit i de etablerade politiska blocken. Inte sällan riktades udden mot den tidigare premiärministern Matteo Renzi (PD).

Partiet vilar på en direktdemokratisk grund och konsulterar sina medlemmar i nätbaserade omröstningar. M5S-ledaren Luigi di Maio kräver att ett regeringssamarbete ska godkännas av de ungefär 100 000 medlemmarna i en sådan omröstning innan det kan bli verklighet.

Bara om de röstar för kommer M5S att stödja den föreslagna regeringen, har di Maio tidigare sagt.

Manar till protest

Legaledaren Matteo Salvini, vars önskan om ett nyval ser ut att gå om intet, ställer sig i tvär opposition mot den föreslagna nya regeringsbildningen.

Salvini hävdar att M5S och PD endast står samman i ett hat mot Lega och beskriver samarbetet som odemokratiskt och "fött i Bryssel" endast i syfte att mota bort honom.

Han har redan vid tidigare tillfällen manat italienare att gå ut på gatorna och demonstrera för ett nyval och för att ge Lega "fullständigt mandat" att driva igenom politik. Nu kallar Salvini till en demonstration i Rom i mitten av oktober för att "kräva respekt för demokratin".

Fakta: Italiens politik

I fjolårets parlamentsval blev EU-kritiska Femstjärnerörelsen (M5S) den stora segraren med drygt 32 procent av rösterna. Främlingsfientliga Lega gick också framåt och fick över 17 procent. Att just dessa två skulle bilda koalitionsregering var långt ifrån självklart, men manglades fram under veckor av förhandlingar.

Partierna enades om en mer oberoende juridikprofessor, Giuseppe Conte, som premiärminister medan de båda partiledarna fick andra ministerroller.

Oppositionen i Italien består i huvudsak av en rad småpartier samt mittenvänsterorienterade Demokratiska partiet (PD). PD tappade makten och en stor andel av sitt väljarstöd vid fjolårets parlamentsval då det tillsammans med sina fyra samarbetspartier fick ett stöd på 18,7 procent.

Färska opinionssiffror från Politico, från 25 augusti, visar att situationen drastiskt har förändrats sedan valet 2018. Stödet för Salvinis Lega ligger runt 34 procent, medan Femstjärnerörelsen har tappat till runt 18 procent. PD har också gått framåt, och siffran ligger idag på 23 procent.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!