C i Norrbotten kräver amnesti

Centerpartiet i Norrbotten har gått med i rörelsen Vi står inte ut och kräver nu amnesti för ensamkommande barn och unga. Därmed går Norrbottensdistriktet emot partilinjen centralt.

5 april 2017 13:43

Beslutet att gå med i Vi står inte ut togs på Centerpartiets distriktsstämma den gångna helgen. Mattias Timander är nyinvald ledamot i Centerpartiet i Norrbottens distriktsstyrelse och även ordförande i partiets ungdomsförbund i länet.

– Vi anser att alla utvisningar av ensamkommande barn och unga som har varit i Sverige i mer ett år ska frysas på en gång. Vi vill också stoppa förflyttningar av ensamkommande mellan kommuner, säger Mattias Timander.

Läs mer: "De spelar med mitt liv"

Centerpartiets ledare Annie Lööf besökte Älvsbyn i slutet av förra veckan och uppgav då för Norrbottens medias reporter att partiet centralt inte står bakom kravet på amnesti för ensamkommande.

– Vi är för en reglerad invandring som innebär att de som har skyddsskäl ska få stanna. Vi har också kommit överens med regeringen om förslaget till en ny lag som låter ensamkommande ungdomar slutföra gymnasiet. Om de sedan får ett jobb så anser vi att de ska kunna göra ett spårbyte och omvandlas till att bli arbetskraftsinvandrare, sade Annie Lööf.

Läs mer: Populära Annie Lööf på charmoffensiv i norr

– Jag kommer knappast personligen att ta någon debatt mot partiledningen i den här frågan. Men Centerpartiet i Norrbotten kommer att driva frågan om amnesti vidare, vi tycker att det var ett bra beslut som togs på stämman, säger Mattias Timander.

– Ett tungt vägande skäl till att vi står bakom kravet om amnesti är också att många av de ensamkommande som utvisas stannar kvar och går under jorden. Långsiktigt är det ganska kostsamt för samhället, det är bättre att sätta igång integrationen direkt från början.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!