Nytt försök med bygge vid omstridd park

Nu gör kommunen ett nytt försök att få igenom den detaljplan som möjliggör ny bostadsbebyggelse i Ahos park - en idé som tidigare mött häftigt motstånd. Ännu finns ingen exploatör som vill bygga i parken, men det är heller inte därför man vill få igenom detaljplanen den här gången.

PARK. Nu ska den detaljplan som öppnar upp för bostadsbebyggelse i Ahos park behandlas politiskt igen.

PARK. Nu ska den detaljplan som öppnar upp för bostadsbebyggelse i Ahos park behandlas politiskt igen.

Foto: Saga Skovdahl

Bygg2016-11-05 12:30

– Det som är viktigt för oss är att säkerställa att vi har ett antal områden som är byggbara, säger Peter Niemi, kommunchef i Kiruna.

För ungefär ett år sedan berättade bostadsbolaget HSB att man tappat intresset för att bygga bostäder i Ahos park. Bolaget ska istället ha valt att fokusera på projektet i Kirunas nya stadskärna.

Detaljplanen har också överklagats av ett stort antal privatpersoner som bor nära parken. Kritiken har bland annat handlat att området - som utöver parken mest består av villor - inte är anpassat för ett ökat antal invånare och med dem en ökad biltrafik. Dessutom menade kritikerna att parken i sig är ett väldigt viktigt grönområde för Kiruna.

Mark- och miljödomstolen gav också kommunen bakläxa och upphävde detaljplanen förra året - men det berodde på att man inte varit tillräckligt tydlig i planbeskrivningen om att detaljplanen frångick den fördjupade översiktsplanen, berättar Maria Persson, planchef i Kiruna. De här felen har man nu rättat till och i övrigt är innehållet detsamma som förut. Maria Persson tycker att kommunen redan har gjort rimliga avvägningar kring hur området kan påverkas av ytterligare bebyggelse.

– Det här är en normal förtätning av en stad, säger hon.

Nu ska den uppdaterade versionen av detaljplanen behandlas av kommunstyrelsen på nytt och förslaget är att den ska skickas ut på samråd igen. Fortfarande är det två flerfamiljshus och garage- respektive förrådsbyggnader som kan få byggas - och halva parkens yta som kan tas i anspråk för bebyggelsen. För HSB:s del var det omkring 40 lägenheter man ville bygga.

Ännu finns ingen ny exploatör på kroken. Men det är heller inte nödvändigt nu enligt Peter Niemi.

– Att vi jobbar vidare med att ta fram detaljplanen för det här området betyder inte att det ska bebyggas så fort detaljplanen vinner laga kraft - utan det handlar om att skapa oss en plan- och markberedskap, säger han.

För kommunens del är allra viktigast att byggprojekt kommer igång i nya centrum. Men man kan inte strunta i att detaljplanera i andra områden bara för det, menar kommunchefen. Han håller fram att Kiruna är en kommun i tillväxt. Dessutom är bostadsbristen här redan stor.

– Har vi inga byggbara områden när vi väl behöver dem blir ledtiderna för långa. Så det gäller att vi jobbar kontinuerligt med att ta fram de här områdena, säger Peter Niemi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!