Byarna som kan få bredband

En stor bredbandssatsning planeras i Jokkmokk. Med hjälp av 12,6 miljoner i statligt stöd kan ett antal byar anslutas till bredbandsnätet, antingen via fiber eller via radiolänk.

14 maj 2019 18:52

– Det är ett tidigt skede. Vi har inte hunnit gå ut med intresseförfrågningar ännu och vet inte heller exakt när utbyggnaden kan börja, säger Bertil Nordqvist, it-chef vid Jokkmokks kommun.

Utbyggnaden ska ske dels mot nordväst, från Randijaur till Kvikkjokk och dels söderut, från Tårrajaure mot både Vaimat och Kåbdalis.

Byarna Björkholmen, Njavve, Tjåmotis, Årrenjarka och Kvikkjokk innefattas efter Kvikkjokksvägen.

– Det blir en kombination av fiber och radiolänkslösning. Det täcker det mesta behovet. I tjänsten finns radiolänk upp till 100 megabit i sekunden, uppgraderingsbart till 200 megabit.

Satsningen är på 18 miljoner. 12,6 miljoner finansieras av landsbygdsprogrammet. Ansökan från kommunen är beviljad av länsstyrelsen, vilket innebär att stödet är säkrat.

Resten finansieras från avgifter från privata hushåll som ansluter sig.

– Vi vet att det finns önskemål. Det är väldigt viktigt att hushållen nappar och ansluter sig när vi går ut med förfrågningarna. Vi måste komma upp i minst 106 hushåll med folkbokförda personer inom projektområdet, annars riskerar vi att få betala tillbaka en stor del av stödet, säger Bertil Nordqvist.

Pengarna måste användas senast 30 april 2023. Nordqvist räknar med att arbetet inleds under 2019. Satsningen godkändes av kommunstyrelsens arbetsutskott på måndagen.

– Det här är mycket positivt för digitaliseringen av Jokkmokk. Ett beslut för framtiden, säger Miljöpartiets gruppledare Henrik Blind.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonny Vikström