Regeringens budget påverkar din plånbok. Men inte på något avgörande sätt detta år, en "typisk mellanvalsbudget" enligt Mats Nyman, strateg på Handelsbanken.
– Ja, det kan man säga, det är inget dramatiskt i budgeten rent privatekonomiskt. Det är lite riktade åtgärder till de som har allra sämst ekonomi samt en del åtgärder som får miljöeffekter, säger han.
Mats Nyman ser de nya regler för hur vinsterna av försäljningar av villor och bostadsrätter ska beskattas som den stora nyheten.
– Hela effekten av det blir att det blir förmånligare att flytta från en dyr bostad till en mindre och billigare. Det ska öka rörligheten på bostadsmarknaden när det blir förmånligare att flytta till en mindre bostad. Och det är ju bra - många tycker att det är jobbigt betala hundratusentals kronor i skatt, då bor man hellre kvar, säger han.
Staten ser dock till att vinna på affären genom att ta ränta på de vinstpengar som ges uppskov med beskattning. Samtidigt slutar staten ge ränta på de pengar som finns på skattekonton.
– Men för övrigt är det gamla sedvanliga saker man alltid ser; man höjer skatten lite på alkohol och inkomster. Profilen är lite mer spara och lite mindre slösa, säger Nyman.
Några fler nyheter:
Garantiersättning i sjuk- och aktivitetsgarantin höjs med 187 kronor i månaden.
Inkomstgränsen för bostadsbidrag höjs.
Flerbarnstillägget för tredje barnet höjs med 126 kronor per månad.
Gränsen för att dra av kostnader för resor till och från jobbet höjs från 10 000 till 11 000 kronor.
Halverad moms på lättare reparationstjänster (typ cykelreparationer).
Rut utökas till att även gälla reparation av vitvaror i hemmet.
Höjda alkoholskatter, en starköl blir cirka 25 öre dyrare och en flaska vin en krona.
Nedsättningen av förmånsvärdet för miljöbilar sänks från 16 000 till 10 000 kronor. Samtidigt förlängs möjligheten till nedsättning till 2020.
Jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen slopas.