Buchts ilska på regionen: "Käpprätt åt..:"

Inga obs-platser, en mångårig läkarkris och nu ingen röntgen. Tidigare statsrådet Sven-Erik Bucht har fått nog av hur regionen behandlar Haparanda.

Sven-Erik Bucht tycker att Region Norrbotten inte tar Haparandaborna på allvar.

Sven-Erik Bucht tycker att Region Norrbotten inte tar Haparandaborna på allvar.

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Haparanda kommun2019-11-06 05:30

Haparanda ska få ny röntgenteknik till hälsocentralen, en satsning som tillsammans med upprustning av lokalerna kostar regionen omkring fyra miljoner kronor. Det här är ett gammalt beslut från regionen som man nu följer upp och man är fortfarande inne i upphandlingen av tekniken. Men som Norrbottens Media tidigare har rapporterat har röntgensjuksköterskan i Haparanda slutat. Och hälsocentralen får i nuläget inte anställa någon ersättare. Regionen vill först göra en långsiktig bemanningsplan för östra Norrbotten. Dessutom har man på grund av den ansträngda ekonomin ett anställningsstopp som kräver dispens för att anställa. Därför får patienter söka sig till Kalix för att kunna röntgas. 

När Sven-Erik Bucht läste artikeln valde han själv att höra av sig till Norrbottens Media. Det tidigare socialdemokratiska statsrådet känner att det är en nedrustning som pågår i Haparanda.

– Region Norrbotten behandlar Haparanda så styvmoderligt att det inte är klokt. På hälsocentralen har de haft brist på läkare i många år, obs-platserna har avvecklats, tandläkarna försvinner och vi hänvisas till Finland för att få tandvård. Regionen kan inte fortsätta att behandla Haparandabor som man gör, säger Karungibon Bucht som inte spar på krutet i sin kritik.

– Det här är käpprätt åt... ja, man får ju inte svära. Om man har en nyinvestering i röntgen och inte har personal som kan sköta det. Det här är ju inte klokt. Men det är typiskt – att de struntar i Haparanda.

Bucht hänvisar till ohälsotalen som i många år har varit höga i Haparanda. 2018 hade man fjärde högst ohälsotal i hela landet, ett mått på utbetalda dagar med sjukpenning, arbetsskadesjukpenning, rehabiliteringspenning, aktivitets- och sjukersättning från socialförsäkringen.

Buchts kritik riktar inte bara in sig på gamla politiska motståndare. Även Socialdemokraterna får en stor del av kängan.

– Jag bryr mig inte om vilken färg som styr nu. Jag konstaterar att det är så här illa och att Haparanda har blivit styvmoderligt behandlat under lång tid. Och nu ska Haparandabor åka in till Kalix för att röntgas, åka tillbaka till Haparanda och gipsa och sedan tillbaka till Kalix. Fram och tillbaka. Någon måtta får det vara på tokerierna. Det är lätt för en chef att sitta och säga hur man ska göra, men de som drabbas är vanliga människor som blir sjuka och får det väldigt svårt.

Ekonomin är ansträngd.

– Regionen måste se till att vi får bra resurser, som i andra kommuner. Hur de ska göra och varifrån de ska få pengarna är ju regionens uppgift. Men vi Haparandabor betalar ju skatt som alla andra.

Peter Bergman som är chef för närsjukvårdsområdet Kalix, där Haparanda hälsocentral ingår, har tidigare berättat för Norrbottens Media att det ännu inte är klart hur man ska sköta röntgen i Haparanda i framtiden. Just nu får patienter behandlas i Kalix. I framtiden kan man hitta en lösning via utbildning för sjuksköterskor eller att man lånar ut personal från Kalix till Haparanda ett visst antal dagar i veckan.

– Haparanda har hört det här år ut och år in. Så många gånger har vi hört att det planeras åtgärder. Men nu finns det inga obs-platser kvar. Nu är verkligheten också sådan att vi inte har någon röntgen, säger Sven-Erik Bucht.

Anna Alm Andersson, regionens divisionschef i närsjukvården, menar att det inte är fråga om någon nedrustning i Haparanda.

–  Det uppdrag vi har är att tillgodose den vård som medborgarna behöver, så nära medborgarna som möjligt och det jobbar vi utifrån i hela Norrbotten.

Anna Alm Andersson
Anna Alm Andersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!