EU-dom gick emot somaliasvensk
Klagomålen från svensken Ahmed Yusuf Ali vars tillgångar spärrades efter misstänkta terroristkopplingar tillbakavisas av EU:s domstol. Men inom kort kommer USA och FN att avföra honom från sina terrorlistor, hoppas UD.
Ahmed Yusuf Ali fick sina tillgångar spärrade med omedelbar verkan i november 2001 sedan FN:s säkerhetsråd satt upp honom på en lista över personer misstänkta för koppling till terrorister. Genom en förordning av EU-kommissionen fick FN-listan omedelbar verkan i EU:s medlemsländer.
FN-sanktionerna mot Ahmed Yusuf Ali bygger ursprungligen på att byrån för kontroll av utländska tillgångar inom USA:s finansdepartement listat honom som misstänkt.
I slutet av augusti hade utrikesdepartementet (UD) senast kontakt med de amerikanska myndigheterna om fallet. Sedan förra hösten har samtalen pågått med stor intensitet, berättar enhetschef Anders Kruse på UD:s rättssekretariat för EU-frågor, för TT:
- Den processen börjar nu närma sig sitt slut och vi har haft en mycket konstruktiv dialog.
Enligt Anders Kruse har USA inte frågat efter fler uppgifter och ett beslut är att vänta inom kort.
- De amerikanska myndigheterna har fått ett gediget underlag som ger dem möjlighet att ompröva hans placering på deras lista så att vi sedan tillsammans kan gå till FN.
Förstainstansen vid EU:s domstol i Luxemburg slår fast att EU har rätt att frysa enskildas tillgångar; FN-ländernas skyldigheter går före till exempel Europakonventionen om mänskliga rättigheter.
För Ahmed Yusuf Ali är situationen är absurd. I snart fyra år har han levt i ett vakuum. Med socialbidrag och gåvor från vänner lyckas hans fyrabarnsfamilj ändå hanka sig fram. Han var mycket besviken på onsdagen och talade om en "Kafkaartad situation".
Genom sina advokater Thomas Olsson och Leif Silbersky hävdar han att han inte givits någon som helst möjlighet att försvara sig mot anklagelserna om samröre med terrorister, eller haft möjlighet att ta del av skälen till varför han sattes upp på listan.
Hans advokater anser att EU-domen är politisk snarare än strikt juridisk. Domen ska överklagas.
- Här har man fallit undan för starkare intressen, USA:s och FN:s intressen, och accepterat att den enskilde medborgarens intressen ställs åt sidan, säger Leif Silbersky som anser att rättssäkerheten offrats på terroristbekämpningens altare.
EU-domen förvånar inte Anders Kruse:
- Domstolen gör den analys som vi gjort hela tiden. Beslut i FN:s säkerhetsråd är överordnade EU-beslut och det är inte mycket man kan göra åt den saken.
- Men den svenska regeringen tycker inte att processen i FN har varit bra, och den är fortfarande inte fullt tillräckligt bra. Systemet har brister i rättssäkerheten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!