Tyska valplaner kan sinka EU-budget
En snar uppgörelse om EU:s budget fram till 2013 verkade på söndagskvällen alltmer osannolik. Tyska planer på nyval i höst är ännu ett streck i räkningen, utanpå folkomröstningar om unionens nya fördrag.
Trots ett nytt kompromissförslag från den nuvarande ordföranden i EU, Luxemburg, verkar de 24 övriga medlemsländerna inte värst intresserade av att ändra intagna positioner.
Och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso avfärdar förslaget, som landar rejält under kommissionens eget förslag, som mycket dåligt och illavarslande för möjligheterna att föra en bra politik de kommande åren.
- Om jag var pessimistisk tidigare om möjligheterna att komma överens till juni är jag om möjligt ännu mer pessimistisk nu, sade Lars Danielsson, statssekreterare hos statsminister Göran Persson och regeringens företrädare i budgetförhandlingarna, i samband med söndagskvällens överläggningar i Bryssel.
- Tonen är mer oförsonlig nu och nedgrävningen i skyttegravarna fortsätter, sade Danielsson på en pressträff.
En, av flera, riktigt stora stötestenar är den rabatt som Storbritannien har på sin medlemsavgift till EU, en rabatt värd uppemot 50 miljarder kronor i dag. Den betalas av samtliga andra, mest betalar Frankrike, och 24 länder står mot britterna i kravet på ändring.
Men den brittiske utrikesministern Jack Straw gjorde på mötet klart att inget skäl finns att ändra rabatten. Han sade också att Storbritannien, som övertar ordförandeklubban i EU 1 juli, är beredd att lägga in sitt veto mot alla förslag att minska den.
Ett nytt hinder för en uppgörelse är att den tyska regeringen, efter storförlusten i det tyska delstatsvalet i Nordrhein-Westfalen på söndagen, vill utlysa nyval till hösten.
Tyskland utgör tillsammans med Sverige, Frankrike, Nederländerna, Österrike och Storbritannien den så kallade 1-procentsklubben i förhandlingarna om EU:s långtidsbudget. De vill hålla hårdast i utgifterna och lägga ett tak vid 1 procent av EU-ländernas samlade bruttonationalinkomst. Kommissionen vill ha en budget på cirka 1,24 procent, ungefär 200 miljarder euro mer under de sju åren 2007-2013.
Tyskland väntas, inför en valrörelse, hålla sin 1-procentslinje än hårdare.
Officiellt sade EU-kommissionens ordförande på söndagskvällen att ett eventuellt tyskt val inte påverkar processen. Men enligt vad TT erfar är den interna bedömningen en annan: att det skulle inverka mycket på chanserna att enas om långtidsbudgeten till toppmötet i Bryssel 16-17 juni.
Den kompromiss som Luxemburg nu har lagt på bordet hamnar strax under 1,10 procent av BNI, eller kring 880 miljarder euro.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!