Tillväxt mantra i EU-strategi
Fler jobb och mer tillväxt i EU kräver färre regler, mer företagsvänliga lagar och en utrensning bland målen som unionen och medlemsländerna ska sikta mot. EU-kommissionen föreslår en slimmad, näringslivsvänlig plan för hur unionen ska mäta sig med världens ekonomier.
EU-kommissionen föreslår en slimmad, näringslivsvänlig plan för hur unionen ska mäta sig med världens ekonomier.
Miljö, hållbar utveckling och social sammanhållning nämns också i förslaget till plan för halvlek två av EU:s så kallade Lissabonstrategi, som kommissionen lade fram på onsdagen. Men mer i förbifarten. Jobb och tillväxt, kunskap och innovation samt att göra Europa attraktivt för investeringar och arbete är ledmotiven.
"Jag är som varje modern pappa med tre barn - om ett av barnen är sjukt släpper jag allt för att det ska bli friskt. Men det betyder inte att jag älskar de andra två mindre för det, sade kommissionsordföranden José Manuel Durão Barroso för att bemöta dem som, vid presentationen i EU-parlamentet, kritiserade honom för att glömma miljö och sammanhållning."
Det höga mål som EU-ländernas regeringar satte upp vid ett möte i Lissabon våren 2000, då strategin döptes, tonas ned. Då hette det att Europa skulle bli världens mest dynamiska och konkurrenskraftiga ekonomi till 2010.
Nu talas det om realistisk optimism och att ta vara på de outnyttjade möjligheter som finns i Europa.
Kommissionen konstaterar, med stöd från rapporter, att medlemsländerna inte har gjort vad de skulle, att målen varit för många och att utvecklingen sackar - målen i strategin från 2000 är långt borta på flera håll.
Kommissionen vill rensa bland målen och rikta in sig på de som ger mest utdelning i jobb och tillväxt.
Medlemsländerna föreslås skriva en enda, årlig plan var och sätta upp mål för sysselsättning och investeringar i forskning, till exempel. Parlament, fack och arbetsgivare ska vara med på båten.
Regionalstöden ska stöpas om, med sikte på jobb och tillväxt.
Den inre marknaden måste bli mer öppen, särskilt vad gäller handel med tjänster, på energi- och transportområdena, anser kommissionen.
På frågor om varför strategin ska lyckas bättre nu än under de första fem åren svarade Barroso:
"Vi har lärt av erfarenheterna och det finns större insikt om och vilja till nödvändiga reformer."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!