Tid kan lösa problemen med EU-budget

Tjugofyra av EU:s medlemsländer anser att ordföranden Storbritanniens kompromissbud för långtidsbudgeten är oacceptabelt.
Sverige vill inte betala så mycket som föreslås och riskera att bli största betalare per invånare.

Bryssel2005-12-07 19:41


- Vårt nettoproblem är inte löst, sade Lars Danielsson, statssekreterare hos statsminister Göran Persson, efter mötet med de övriga EU-ländernas budgetförhandlare, de flesta utrikesministrar, i Bryssel.

EU-kommissionens budgetansvariga, Dalia Grybauskaite, sade att Storbritannien lyckats skapa enighet på en punkt: att förslaget inte går att anta.

- Det tydligaste budskapet till britterna var: kom tillbaka med något bättre om den brittiska rabatten, sade Danielsson när han beskrev den kritik som riktas mot att Storbritanniens rabatt på medlemsavgiften till EU, trots viss prutning i förslaget, ökar rejält under perioden (2007-2013).

Men trots den breda kritiken framgick det att många vill göra upp på toppmötet 15-16 december.

- Alla inser att det inte blir lättare senare, säger Lars Danielsson, som väntar ett nytt kompromissförslag några dagar före toppmötet.

När statsministern träffar sin brittiske kollega Tony Blair i London på torsdagen för samtal om långtidsbudgeten, inför nästa veckas toppmöte i Bryssel, är det främsta kravet att Sverige ska komma lindrigare undan än vad som föreslagits hittills.

Efter sammanbrottet i budgetförhandlingarna i somras sade Göran Persson att det hade behövts några hundra miljoner euro till för att Sverige skulle ha sagt ja. Lars Danielsson vill inte precisera hur mycket som behövs nu för att säga ja.

Enligt beräkningar som han presenterade häromdagen blir Sveriges nettobidrag - skillnaden mellan vad som betalas i avgift och vad som kommer tillbaka - cirka 1,4 miljarder euro under perioden i genomsnitt per år. Det måste bli mindre.

Efter flera genomräkningar säger Lars Danielsson nu att förslaget som britterna lagt innebär en liten, liten förbättring, inte en försämring, jämfört med det bud som låg på bordet i somras. Men förändringen är för liten.

- Sa vi nej då kan vi inte säga ja till det här, säger Lars Danielsson.

Striden om att budgeten måste bli mer "modern", anses dock förlorad i stora delar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!