Sverige får stöd i Vaxholmsmålet

Flera länder, däribland Frankrike och Tyskland, väntas argumentera på regeringens sida i målet mellan det lettiska företaget Laval och svenska Byggnads i EU:s domstol.
Enligt LO och Europafacket, som framträdde tillsammans på en presskonferens i Bryssel på tisdagen, backar också Finland och Danmark upp den svenska regeringens linje i domstolen.

Bryssel2006-01-31 14:23


Flera kan tillkomma innan tiden för att lämna in yttranden går ut.

På den andra sidan, de som stöder det lettiska företagets argumentation i fråga om tvisten kring skolbygget i Waxholm, finns Lettland och Polen, sannolikt även Estland och Litauen.

- Fallet är mycket viktigt, om det går Lavals väg kan det få allvarliga följder för hela det europeiska projektet, säger John Monks, generalsekreterare för Europafacket som hävdar att ett nederlag för facken kan betyda att opinionen bland löntagarna vänds emot fri rörlighet för arbetskraft, den inre marknaden och EU-tanken.

Erland Olausson, LO:s avtalssekreterare, säger att han har gott hopp om att en dom kommer att gå LO:s och den svenska regeringens väg. I likhet med arbetslivsminister Hans Karlsson hävdar han att någonting annat skulle leda till ett ifrågasättande av det svenska medlemskapet i EU.

- Om domstolen kommer fram till något som innebär att hela vår sociala modell slås sönder, då är vi i ett helt nytt läge, säger Olausson till TT efter presskonferensen.

- Men jag tror inte ett ögonblick att det blir resultatet. Det som kan inträffa är att den hittar något fel, säger Erland Olausson.

Tisdagen och onsdagen är sista datum för att lämna in inlagor till domstolen, datumen skiljer sig mellan de olika parterna. LO:s inlaga offentliggörs på onsdagen, samtidigt som fristen för Laval löper ut.

En EU-dom som skulle gå emot Sverige vore en "skandal", enligt statsminister Göran Persson.

- Vi blev lovade när vi sökte medlemskap att vi skulle få behålla kollektivavtalen, sade Persson till journalister i samband med arbetsplatsbesök i Sundbyberg på tisdagen.

Persson är dock övertygad om att Sverige kommer att vinna och pekar bland annat på att kommissionens yttrande väntas gå i rätt riktning.

- Det här kommer inte att gå emot Sverige, för i så fall bryter EU ingångna avtal med oss.

Någon anledning att överväga EU-medlemskapet ser inte statsministern.

- Nej, nej, det är inget vi har diskuterat.

Däremot drabbar det EU-opinionen.

- Det är klart att det är så, för EU vore det en väldig förlust att ett land som är medlem i unionen inte har rätt att utveckla sitt eget sätt att sätta lägsta löner, vi är dessutom den ekonomi som fungerar bäst i unionen just nu.

Persson tycker att Sverige har fått garantier i medlemsförhandlingarna om att få ha kvar den svenska modellen.

- Skulle det här gå oss emot så är det klart att det påverka opinionen i Sverige väldigt negativt.

- Svenska folket är anhängare av ordning och reda på arbetsmarknaden, sade statsministern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!