Ödesmättat toppmöte för EU
Förra året firade EU-ledarna den nya konstitutionen. På EU-toppmötet måste de överväga om konstitutionen ska dödförklaras, men EU-kommissionen har en räddningsplan.
Dess ordförande, José Manuel Barroso, föreslår EU-ledarna en paus för att "rädda författningen".
- Vi kan inte släppa det enda vi har, sade Barroso på en presskonferens inför torsdagens och fredagens toppmöte.
Men han poängterade att det inte heller går att låtsas som om inget hänt efter de båda klara nejen i Frankrikes och Nederländernas folkomröstningar om konstitutionen.
- Att ta en paus för att fundera är det bästa sättet att rädda författningen, föreslog Barroso.
Under pausen bör frågor om vad den europeiska sociala modellen ska stå för, var gränserna för EU:s utvidgning ska gå och vilket skydd som är det bästa för att klara sig i globaliseringens tidevarv diskuteras, anser Barroso.
Han framhöll att de åtaganden om utvidgning som redan har gjorts står fast.
Det är en blek samling stats- och regeringschefer som kommer till Bryssel för ett av de mest ödesmättade toppmötena i EU:s historia, där de också ska gå i clinch om unionens långtidsbudget.
Fransmännens och holländarnas nej har försatt EU i politiskt limbo. Tiden för storslagna visioner om hur Europasamarbetet ska gå vidare är ute. Flera av EU-ledarna har fullt upp med problem på hemmaplan som de inte vill förvärra med att sticka ut hakan i Europapolitiken.
Risken finns dock att striden om budgetramarna för 2007-2013 lockar fram de sämre sidorna hos de inblandade. Storbritannien, Frankrike, Nederländerna, Sverige och kanske Italien och Tyskland har avgörande roller i den bataljen.
Det var i Bryssel för ett år sedan som de 25 EU-ledarna firade sin överenskommelse om konstitutionen. Denna gång är frågan om hela projektet ska dödförklaras. Det krävs att samtliga 25 medlemsstater godkänner, ratificerar, konstitutionen för att den ska träda i kraft.
Om EU-ledarna redan nu avkunnar dom, får de kritik för att ha låtit enbart fransmännen och holländarna avgöra konstitutionens öde. Tio andra EU-länder har ju sagt ja.
Om EU-ledarna uppmanar medlemsstaterna att fortsätta ratificeringsprocessen anklagas de för att inte bry sig om folkviljan.
Frankrikes president Jacques Chirac och Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder har uppmanat övriga EU att fortsätta processen.
Storbritanniens premiärminister Tony Blair har lagt planerna på en folkomröstning på hyllan i väntan på en bredare diskussion om EU:s framtid.
Tipset är att EU-ledarna skaffar sig mer tid innan de avgör konstitutionens öde. Men ett beslut om något års paus för eftertanke kan främst vara ett sätt att slippa meddela den definitiva diagnosen nu.
EU-ledarnas plan var tidigare att hantera fördraget i slutet av 2006, om det då visade sig att minst 20 av de 25 medlemsstaterna var klara med ratificeringen, men en eller flera sagt nej.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!