Kortbolag påstås ta för bra betalt

I "rätt många" av EU:s medlemsländer är det banker och kortföretag som pungslår sina kunder, enligt EU-kommissionen.
Det sker via höga avgifter och dålig konkurrens.

Bryssel2007-01-31 18:54


Kommissionen har gått igenom läget vad gäller banktjänster och betalkort i EU-länderna och anser sig ha hittat en rad problem, problem som gör att privatkunder såväl som företagskunder får betala för mycket för att använda banktjänster och kort. Konkurrensen begränsas på en del håll över att hinder ställts upp som gör att banker från andra länder inte kan etablera sig och börja konkurrera.

Tillsammans med de enskilda EU-ländernas myndigheter för konkurrens ska kommissionen följa upp problemen. Kommissionären med ansvar för konkurrensfrågor och bankrapporten, Neelie Kroes, har ett särskilt gott öga till de avgifter som kortföretagen betalar till bankerna och som kortföretag eller bankerna sedan för vidare till affärer och kortinnehavare.

<Q> &ndash; Vi kommer inte att tveka att agera om vi hittar omotiverade avgifter, sade Neelie Kroes på en presskonferens när hon presenterade rapporten.</Q>
Men kommissionen vill inte längre, till stor lättnad för kortföretag och banker, förbjuda de aktuella avgifterna. Kroes konstaterar dock att det finns flera exempel på kortsystem, bland annat i Danmark och Finland, där den typen av avgifter inte finns. Och det tycks fungera ändå.

Kortföretagen hävdar att de skulle behöva ta ut högre priser för korten och tjänsterna knutna till dem om de kritiserade avgifterna skulle tvingas ned av påbud från kommissionen.

Ett annat problem är, enligt kommissionen, att småföretag som vill kunna ta emot exempelvis Visa och Mastercard kan få betala mycket högre avgifter än stora användare för transaktioner.

Kommissionen konstaterar att trenden är stigande lönsamhet i banksektorn och hittar Finlands och Sveriges banker som trea respektive fyra i den europeiska lönsamhetsligan, bara slagna av Spanien och Irland.

Bankmarknaderna i Finland och Sverige hamnar också på första respektive fjärde plats i tabellen över de mest koncentrerade marknaderna-där ett fåtal aktörer har lagt under sig större delen av marknaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!